RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavere prisvekst i Norge

Sist oppdatert:
Inflasjonstakten er på vei nedover i takt med strømprisene. Samtidig ligger kjerneinflasjonen fortsatt langt under Norges Banks mål
Konsumprisindeksen i Norge økte med 2,9 prosent i april, fra samme måned i fjor. I mars var veksten 3,7 prosent. Den høye veksten skyldes primært kraftpriser.

Ifølge en rundspørring gjort på forhånd av nyhetsbyrået Reuters var forventningen i snitt 3,3 prosent.

Konsumprisindeksen falt med 0,8 prosent fra 15. mars til 15. april. Nedgangen skyldes hovedsakelig lavere elektrisitetspriser.

Kjerneinflasjonen, hvor effekten av energipriser og avgiftsendringer er holdt utenom (KPI-JAE), steg med 1,6 prosent, mot 1,5 prosent i mars. Her hadde ekspertene ventet 1,6 prosent.

Norges Banks mål er at kjerneinflasjonen skal være rundt 2,5 prosent to år frem i tid.

Klesprisene trekker prisveksten kraftig ned. Prisene på klær har falt med 10,8 prosent fra april i fjor til april i år. Husleier og forsikringspremier er blant elementene som trekker oppover, i tillegg til kraftprisene.

Bakgrunn

Statistisk sentralbyrå utarbeider prisvekst-tallene ved å undersøke faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere i Norge.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Norges Banks mål er at prisveksten skal være 2,5 prosent to år frem i tid - hverken mer eller mindre. Dersom banken tror prisveksten blir lavere, senkes renten. Dersom den tror prisveksten blir høyere, økes renten.

Det er viktig å merke seg at Norges Bank ser to år frem i tid. Banken heller nå mot å øke renten, selv om den tror prisveksten de kommende månedene - midlertidig - vil falle under målet.

Det er også meget viktig å merke seg at Norges Bank ikke styrer etter den ordinære konsumprisindeksen, som forkortes KPI.

Norges Bank ser i stedet på er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energipriser, populært kalt KPI-JAE. Dette gjøres fordi man mener dette bedre illustrerer den underliggende prisveksten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere