RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laveste eksport på mange år

Sist oppdatert:
Bare høy oljepris berger den norske eksporten. Den tradisjonelle eksporten var i januar på det laveste nivået på mange år
Handelsoverskuddet for Norge ble på 19,5 milliarder kroner i januar 2003, en økning på hele 24,5 prosent siden januar i fjor, melder Statistisk sentralbyrå.

Total eksport i januar var 41,1 milliarder, opp fra 38,5 milliarder i januar 2002. Total import falt fra 22,8 til 21,6 milliarder.

Vi har dermed fortsatt et voldsomt overskudd på handelen med utlandet.

Men det er nesten bare oljen som trekker eksporten opp. Eksportverdien av olje har steget kraftig, med 30,8 prosent. Oljeeksporten dekker over at den tradisjonelle eksporten stadig faller.

Ser man på sesongjusterte tall for eksport utenom olje, gass, skip og oljeplattformer, var eksporten i januar 15,524 milliarder. Dette tallet, som viser den tradisjonelle eksporten, har ikke vært så lavt på mange år.

Tallet nådde en topp i desember 2000 på 19,6 milliarder kroner.

Fallet for den tradisjonelle eksporten er omtrent på linje med fallet i importen. Når det gjelder import, trekker kraftimporten opp. Den har økt. Importen av maskiner og IT-utstyr til næringslivet har falt mye.

Når det gjelder eksport, har både maskiner, fisk og kraft falt mye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere