RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laveste lange renter på fire år

Sist oppdatert:
Vurderer du fastrentenlån på boligen? Renten på tiårige statsobligasjoner, som er et utgangspunkt for bankenes fastrentelån med lang bindingstid, har falt under 5 prosent for første gang på fire år
Tirsdag morgen får man en avkastning ("yield") på å kjøpe tiårige norske statsobligasjoner på 4,97 prosent. Statsobligasjoner er fastrentelån hvor staten låner penger. Disse papirene handles så fortløpende, og på den måten får man hele tiden en tilbakemelding om hva finansmarkedene tror om renten frem i tid.

Boliglån med tilsvarende bindingstid vil normalt svinge i takt med statsobligasjoner, men med tillegg for dyrere administrasjon og større risiko for betalingsproblemer.

Det er første gang siden begynnelsen av mai 1999 at yielden på tiårige statsobligasjoner er under 5 prosent.

Den gang var tiårsrenten under 5 prosent fra januar til mai, og var nede i en bunn rundt 4,65 prosent.

I dag kan man binde boliglån i ti år ned mot 6 prosent blank hvis man har god sikkerhet, og det er nok like før de beste tilbudene vipper under 6 prosent hvis dagens rentenivå holder seg eller faller enda mer.

For kortere bindingstider er renten enda lavere.

Lange renter, altså renter med lang bindingstid, svinger normalt mindre enn flytende rente eller renter med kort bindingstid - dette fordi man normalt regner med at man over en periode på for eksempel ti år får med seg både gode og dårlige perioder i økonomien - og dermed både høye og lave rentenivåer.

I tillegg er normalt lange rentebindinger litt dyrere enn flytende rente.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere