*Nettavisen* Nyheter.

Laveste ledighet siden Obama overtok

Foto: SAUL LOEB (Afp)

- Den økonomiske snuoperasjonen har kommet for langt til at USA kan vende om nå.

05.10.12 20:37

Arbeidsledigheten i USA i september lå på 7,8 prosent, viser offisielle tall som ble lagt fram fredag.

Det er det laveste nivået siden januar 2009 og er en kjærkommen nyhet for Obama etter at debatten mot sin republikanske utfordrer Mitt Romney sendte ham på defensiven i valgkampen.

Obama mener nedgangen viser at den økonomiske snuoperasjonen har «kommet for langt til at USA kan vende om nå».

– Flere amerikanere får seg jobb og blir en del av arbeidsstyrken. Men hver måned blir vi minnet om at vi fortsatt har for mange venner som leter etter arbeid, sa Obama under et valgmøte på George Mason-universitetet i delstaten Virginia.

Han har heller ingen planer om å feie økonomien under teppet som tema i valgkampen, forsikrer han.

Mest lest på Nettavisen nå:

Romney kritisk
Republikanske Romney var raskt ute med prøve å dempe optimismen.

– Det er ikke slik en ekte friskmelding ser ut, protesterer Romney, som tror den reelle ledigheten ligger nærmere 11 prosent.

Ifølge tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet ble det skapt 114.000 nye arbeidsplasser i september. Det er 1.000 flere enn det analytikerne på forhånd hadde ventet.

Ledighetstallene forrige måned er 0,3 prosentpoeng lavere enn for august, som også var en god måned med tanke på sysselsettingstall. Reviderte tall viser nemlig at 142.000 amerikanere kom ut i jobb den måneden.

Svakt punkt
Arbeidsledighetstallene har vært et svakt punkt for Obama i valgkampen. Kim Fæster, danske Jyske Banks makroanalytiker, tror ikke Obama vil sole seg for mye i glansen av de nye tallene.

– Det er fortsatt en risiko for at ledigheten igjen vil krype opp over 8 prosent, så i tilfelle vil han gjøre seg veldig sårbar, sier Fæster til nyhetsbyrået Ritzau.

Det ble skapt flest arbeidsplasser i offentlig sektor, noe Fæster mener Romney trolig vil gjøre et poeng av.

– Romney kan vise til at det ikke går så bra i privat sektor. Det generelle bildet tilsier at den amerikanske økonomien ennå ikke står støtt, presiserer analytikeren.

Dårlig debatt
Obama har forsøkt å slå tilbake mot Romney etter nederlaget i debatten i Denver onsdag. Etter valgdebatten onsdag konkluderte nærmest samtlige kommentatorer med at Romney hadde gjort det best. Hele 67 prosent av amerikanske velgere mente det samme, ifølge en meningsmåling.

De nye, positive tallene er derfor gode nyheter for presidenten, som kjemper for å overbevise det amerikanske folk om å la ham få fortsette som president etter valget 6. november. Da må han først få velgerne til å tro på at han kan få økonomien tilbake på fote etter landets verste økonomiske krise siden nedgangstidene på 1930-tallet, bedre kjent som Den store depresjonen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.