RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Laveste rente på snart fem år

Sist oppdatert:
Det er nesten fem år siden den kortsiktige renten i det profesjonelle markedet har vært så lav som nå. Du kan trolig vente lavere flytende boliglånsrente, men ikke nødvendigvis lavere fastrente
Det flytende rentenivået i Norge har rast de siste månedene, og er ikke lenger høyt i historisk sammenheng.

Etter stadig klarere signaler om rentekutt fra Norges Bank, falt det flytende rentenivået enda mer i går. Det mest brukte målet for profesjonelle renter uten særlig lang bindingstid, tremåneders NIBOR-rente, ligger nå mellom 5,1 og 5,2 prosent.

Man må helt tilbake til forsommeren 1998, altså for nesten fem år siden, for å finne sist denne renten var så lav.

Denne renten, som fastsettes i markedet, viser at de profesjonelle aktørene nærmest tar det for gitt at Norges Bank vil kutte sin styringsrente fra 5,50 til 5,00 prosent på sitt rentemøte onsdag i neste uke. Renten er kuttet fra 7,00 prosent i desember.

Det som nå skjer er i stor grad en normalisering av rentenivået i Norge, som har vært holdt meget høyt for å unngå overoppheting av økonomien.

Det som også er i ferd med å normalisere seg er at renter med lang bindingstid nå er i ferd med å bli høyere enn kortere bindingstider.

Renten man får ved å investere i tiårige statsobligasjoner er nå marginalt høyere enn den tremåneders NIBOR-renten, etter å ha vært lavere i lang tid.

Disse rentene legges også til grunn for boliglånsrenten, og innebærer at man trolig kan vente lavere flytende rente, men ikke nødvendigvis lavere fastrente - hvis markedet har rett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere