RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavkarbo-dietter og risiko for død

SPINAT er bra for neglene.
SPINAT er bra for neglene. (Foto: Crestock)
Sist oppdatert:
Er det en sammenheng?

(SIDE2): En amerikansk studie som fulgte en stor gruppe kvinner og menn gjennom henholdsvis 20 og 26 år, viste en beskjeden økning i risiko for død ved lavkarbohydrat kosthold.

Lavkarbohydrat kosthold, som baserer seg på fett og protein fra dyreriket viste seg å representere en enda større risiko for død. Lavkarbohydrat kosthold, hovedsakelig basert på fett og protein fra planteriket viste seg å redusere risikoen for død, som følge av alle årsaker og som følge av hjerte- og karsykdom.

Denne artikkelen er levert av Trening.no

Med «lavkarbohydrat diett» menes et kosthold som inneholder en lav andel korn, pasta, potet, ris også videre.

Noen av disse diettene med et lavt innhold av karbohydrater baseres på fett og protein fra animalske kilder, altså dyr. Andre lavkarbohydrat dietter baseres på å hente fett og protein fra vegetabilske kilder, altså planteriket.

Mer sprikende
Kosthold med lavt innhold av karbohydrat har i utgangspunktet rykte på seg for å fremme vektreduksjon og å forbedre kolesterol og blodtrykk. Undersøkelser, som har sett på sammenhengen mellom disse diettene og vektreduksjon på mellom seks måneder og opp til to år viser, i henhold til Fung. at karbohydrat dietter er mer sprikende med hensyn til resultater når det kommer til fettprofil (blod).

Det kan virke som at lavkarbohydrat kosthold basert på animalske kilder øker andelen av «det farlige» kolesterolet, uten økning i «det gode» kolesterolet. Grunnen til dette kan være at disse animalske lavkarbohydrat diettene kan inneholde store andeler rødt kjøtt og lite frukt, grønnsaker og fullkorn, hvilket i andre sammenhenger har vist å øke risikoen for kronisk sykdom.

Det er gjort lite forskning på langtidseffekten på lavkarbohydratdietter i forhold til dødelighet.

Målet med dette studiet var derfor å se på sammenhengen mellom lavkarbohydrat kosthold og dødelighet blant kvinner og menn gjennom henholdsvis 26 år og 20 år.

En stor gruppe kvinner (85 168, 39–59 år i 1980) og menn (44 548, 40–75 år i 1986) ble fulgt. Personene som deltok i studien hadde ikke kjent hjerte- og karsykdom, kreft eller diabetes da studien startet.

Beskjeden økning
Forskerne dokumenterte 12555 dødsfall blant kvinnene og 8678 dødsfall blant mennene. I gruppen av kvinner døde 2458 av sykdom relatert til hjerte- og karsystemet og 5780 av kreftrelatert sykdom, blant mennene døde 2746 av sykdom relatert til hjerte- og karsystemet og 2960 av kreft. Lavkarbohydrat kosthold som var basert på animalsk fett og protein viste å gi økt risiko for død (av alle årsaker). Lavkarbohydrat kosthold som hentet fett og protein fra i hovedsak vegetabilske kilder viste å gi redusert risiko for død (av alle årsaker) og redusert risiko for død som følge av hjerte og karsykdom.

Sett under ett viste resultatene i disse studiene at lav-karbohydratkosthold i sin helhet kan assosieres med en beskjeden økning i risiko for død. De som spiste animalsk lav-karbohydratkost viste å ha en større dødelighet sammenlignet med gruppen sett under ett. I kontrast til dette viste også studien at den gruppen, som spiste vegetabilsk lav-karbohydratkost hadde en lavere risiko for død (av alle årsaker) og død av hjerte- og karsykdom.

Svakheter ved studien: Gruppen mennesker som deltok i studiene var sykepleiere og helsepersonell. Disse er ikke representative for den amerikanske befolkning for øvrig. Kosthold og livsstilskarakteristikk ble undersøkt med en viss grad av mangler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere