RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavrov: - Prorussiske grupper i Ukraina må avvæpnes

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov holdt pressekonferanse etter å ha møtt sin amerikanske og ukrainske kollega, samt EUs utenrikssjef, i Genève torsdag.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov holdt pressekonferanse etter å ha møtt sin amerikanske og ukrainske kollega, samt EUs utenrikssjef, i Genève torsdag. Foto: Denis Balibouse (Reuters)
Sist oppdatert:

– Alle ulovlige militære grupperinger må avvæpnes, sa Lavrov på en pressekonferanse i Genève torsdag.

Der har han hatt møter med sin amerikanske kollega John Kerry, Ukrainas Andrij Desjtsjytsja og EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Lavrov ber om et amnesti for demonstrantene, med unntak for dem som har begått alvorlige forbrytelser.

Dempe spenningen

De tre landene og EU er enige om flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina. Det skal settes i gang en nasjonal dialog innenfor Ukrainas grenser, hvor alle regioner skal delta, opplyste Lavrov.

Han gjentok Moskvas oppfordring om å desentralisere Ukraina og ta hensyn til behovene til den store russisktalende minoriteten i landet.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skal få en sentral rolle i arbeidet for å løse situasjonen i Ukraina, sa den russiske utenriksministeren. Han hevdet at Russland ikke har noe ønske om å sende soldater til det østlige Ukraina.

Avstå fra vold

– Alle parter skal avstå fra vold og provoserende atferd, sa USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse sammen med Ashton etter samtalene.

Han advarer om at det vil påløpe Russland ytterligere kostnader dersom enigheten i Genève ikke følges opp i praksis.

– Det som er viktig er at disse ordene umiddelbart blir omsatt til handlinger. Ingen av oss drar herfra med en opplevelse av at jobben er gjort, sa Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren svarte nei på et spørsmål om Russland hadde gitt noen løfter om å trekke tilbake styrker fra den ukrainske grensen.

Kerry kommenterte for øvrig meldinger om at jøder i en ukrainsk by er blitt bedt om å identifisere seg som jøder.

– Dette er utålelig, det er grotesk. Det er hinsides uakseptabelt, sa Kerry. (©NTB)

Følg utviklingen i Ukraina direkte:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere