*Nettavisen* Nyheter.

Lavrov: Har angrepet både IS og andre mål

Sergej Lavrov (t.v.) i samtale med Russland-president Vladimir Putin. Foto: Ria Novosti (Reuters)

Russiske kampfly har angrepet både IS og andre mål i Syria, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov. Han kaller innsatsen til den amerikanskledede koalisjonen for «mangelfull».

01.10.15 18:38

På en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret torsdag understreket likevel Lavrov at «Russland og USA står likt» i synet på at angrepene de utfører må rettes mot mål som IS, Nusrafronten og andre militante ekstremistgrupper.

– Russland vil bekjempe Den islamske staten og andre terrorgrupper i Syria, og det synet deler vi med amerikanerne, sa Lavrov.

Russland har siden onsdag bombet flere mål i Syria. Men ifølge USA og moderate syriske grupper har angrepene vært rettet mot alle grupper som er i opposisjon til Assad-regimet i Syria, ikke bare mot IS.

Lavrov understreket imidlertid at Russland ikke ser på den moderate opprørshæren Syrias frie hær som en terrorgruppe.

Planlegger ikke luftangrep i Irak

Russland har ikke planer om å utvide luftkampanjen i Syria til også å gjelde Irak, sier den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– Vi planlegger ikke å utvide luftkampanjen til Irak. Vi er ikke invitert, vi er ikke blitt forespurt, og vi er høflige folk, som dere vet. Vi kommer ikke med mindre vi er invitert, sa Lavrov på en pressekonferanse i New York torsdag.

Uttalelsen kommer etter at Iraks statsminister Haider al-Abadi tidligere torsdag sa at han er skuffet over den USA-ledede koalisjonens luftkrig mot IS i Irak, og at han ønsker russiske luftangrep velkommen.

Den irakiske statsministeren opplyste imidlertid at han ikke har diskutert muligheten for russiske angrep i Irak med Russlands president Vladimir Putin, melder France 24.

Russlands utenriksdepartement opplyste tidligere torsdag, før Lavrovs pressekonferanse, at luftangrep mot IS i Irak vil vurderes dersom det kommer henvendelser fra den irakiske regjeringen, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Minst 36 sivile drept

Minst 36 sivile er drept i russiske flyangrep i Homs i Syria, hevder en syrisk opposisjonsleder.

Samtidig hevder en opprørsgruppe som kjemper mot president Bashar al-Assad at åtte av deres menn er såret i russiske flyangrep.

– Alle de 36 ofrene i de russiske angrepene var sivile, sier Khaled Khoja, som leder den tyrkiskbaserte syriske nasjonale koalisjonen.

Khoja er mandag i New York i møter i FN. Han hevder at de sivile ble drept på fem forskjellige steder i Homs.

– Målene for de russiske flyangrepene i Homs var områder som kontrolleres av dem som bekjempet IS for ett år siden, sier Khoja.

Han opplyser at verken Den islamske staten (IS) eller opprørere støttet av al-Qaida er til stede i Homs.

Samtidig mandag ettermiddag opplyste en syrisk opprørsleder at åtte av hans menn er såret i russiske flyangrep i Hama-provinsen nordvest i landet, der hans gruppe har sitt hovedkvarter.

– IS er ikke til stede i det hele tatt i den nordlige landlige Hama-provinsen. Den er under kontroll av Den frie syriske hær, sier major Jami al-Saleh, som hoppet av fra regjeringshæren i 2012.

Saleh opplyser at hans gruppe har mottatt forsyninger og avansert militærutstyr med støtte fra land som vil fjerne Assad fra makten.

Russiske myndigheter hevder at målene var IS-opprørere.

Les også: Solberg om Russlands bombing av Syria: - Enten veldig positivt eller negativt

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.