*Nettavisen* Nyheter.

Lavt selvbilde ødelegger forholdet

Foto: Crestock

Kvinners selvforakt og misnøye med eget utseende tærer på parrelasjoner.

15.06.09 09:08

(SIDE2): Selv om dårlig selvbilde og lav selvtillit forekommer hos begge kjønn er det stort sett kvinner som stadig snakker nedlatende om seg selv og egen kropp.

LES MER OM SEX & SAMLIV HER

«Ser jeg feit ut i denne?», «jeg har altfor små bryster til denne toppen», «jeg ser så teit ut på håret», «jeg har ingenting å ha på meg, så jeg kan like godt bare være hjemme».

Høres det kjent ut?

Noen ganger går denne nedrakkingen så langt at den går ut over parforholdet, og den andre parten blir mektig lei av hele tiden å måtte veie opp for de stadig negative kommentarene.

Hvordan påvirker det forholdet at en av partene har dårlig selvbilde?

- Det kan påvirke forholdet ganske mye fordi noen ganger kan det bli en skjev fordeling der ved at det blir den andre som skal veie opp og gi partneren et godt selvbilde. Og det blir etter hvert en umulig oppgave og ikke minst en direkte kjedelig en. Om den andre får en rolle som skal bære hele selvbildet sier det seg selv at det kan oppstå konflikter, forklarer spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs til Side2.

Det heter at «for å elske andre må man elske seg selv»

- En annen ting er også at når man har et så dårlig selvbilde så kan det være vanskelig å ha et tillitsfullt forhold til en annen person. Man kan bli usikker også på forholdet og kontinuerlig lure på «elsker han meg?», sier han.

Hva kan man gjøre som par?

- Mye må man gjøre selv, personen med lavt selvbilde må prøve å ta imot komplimenter og den kjærligheten som partneren og andre mennesker utgir, og ikke automatisk avvise dette. Det er jo også slik at man i et forhold gir hverandre selvbilde til en viss grad gjennom å uttrykke kjærlighet, så man må gi og ta.

Så hva kan man gjøre når kvinnen atter står foran klesskapet med «ingenting å ha på seg» fordi «rumpa er diger» og «brystene for små»?

- Om det ikke hjelper å prate om det for å få en endring, så må man opp ett nivå. Da må man benytte metakommunikasjon - kommunikasjon om kommunikasjonen. Når vedkommende står foran speilet og rakker ned på seg selv, så kan partneren først begynne med de vanlige frasene med at «jeg synes du ser fantastisk ut». Men det kan være lurt å bevisstgjøre situasjonen og heller si at «nå gjør vi det igjen, dette er helt meningsløst», sier Kjøs til Side2.

Ved å kommunisere om situasjonen kan det være lettere å komme med konkrete løsninger, og gjøre hverandre bevisst på situasjoner som gjentar seg igjen og igjen.

- Om ikke det hjelper, så ligger jo problemet først og fremst hos kvinnen eller hos den som har dårlig selvbilde, og da er det ingen andre enn den personen som kan ta tak i det skikkelig.

LES OGSÅ:Sunt å feriere alene

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Vil du ha en kjæreste? Besøk Side2 Match!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.