RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ledelse til stryk

Sist oppdatert:
En naturkatastrofe tar livet av et ukjent antall nordmenn i utlandet. Et utenkelig scenario? Selvsagt ikke, og det er svikten i en helt normal beredskap som er den mest alvorlige kritikken fra Reinås-utvalget etter tsunami-katastrofen.

Utenriksminister Jan Petersen har vært mer besluttsom i informasjonsstrategien etter katastrofen enn i handlekraft da den utspilte seg.

Trikset med å sette ned et utvalg tok dampen ut av den umiddelbare kritikken etter flombølgekatastrofen. Og da utvalget nærmet seg offentliggjøring, kom det lekkasjer på forhånd som tok luften ut av mye av sjokket gårsdagens rapport ellers ville gitt.

Likevel er det lite ære igjen til utenriksministeren, departementsråd Bjarne Lindstrøm og statsminister Kjell Magne Bondevik for ledelsen de viste i romjula.

Den alvorligste kritikken går på hvor uforberedt Utenriksdepartementet var på at noe slikt kunne skje:

  • Departementet har ingen kriseberedskap.
  • De pårørerende ble håndtert dårlig.
  • UD kontaktet ikke andre departementer
  • Man har verken utstyr eller lokaler til å takle en slik krise

Ifølge Reinås-utvalget er det uten betydning om utenriksministeren var på jobb eller ikke de første 30 timene (han var hjemme). Den vurderingen kan nok diskuteres, men fakta er ihvertfall et skrikende mangel på ledelse - både internt i departementet og mellom ulike departementer.

Den kritikken går direkte på både utenriksministeren og statsministeren.

Slik den politiske situasjonen er nå, rett før valget, er det neppe noen grunn til å tro at den sittende regjeringen får parlamentariske problemer i Stortinget. Men de kan regne med tung og berettiget kritikk for en ledelse som sviktet når det gjaldt som mest.

Er kritikken mot Utenriksdepartementet rettferdig, eller er det bare etterpåklokskap? Si din mening på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere