Leder for FNs klimapanel trekker seg

Indiske Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel.

Indiske Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel. Foto: Pal Pillai

Indiske Rajendra Pachauri, som er anklaget for seksuell trakassering, trekker seg som leder for FNs klimapanel (IPCC).

24.02.15 15:56

Genève (NTB-Reuters-AFP): Rajendra Pachauri trekker seg som leder for FNs klimapanel på grunn av anklager om seksuell trakassering. Selv sier Pachauri at eposten hans er blitt hacket.

Det var avisa Financial Times som først meldte om anklagene mot Pachauri.

En 29 år gammel kvinnelig forsker ved tankesmia TERI i New Delhi, der Pachauri er direktør, har anmeldt ham for å ha sendt trakasserende eposter og tekstmeldinger til henne og for å ha kommet med upassende tilnærmelser.

Pachauri avviser derimot anklagene og hevder eposten hans er blitt hacket. Han har selv politianmeldt den påståtte hackingen.

«Konspirasjon»

I et rettsdokument hevder Pachauri at han først ble kjent med anklagene da han ble kontaktet om dem av en indisk avis.

Pachauris advokater sier han da umiddelbart forsto at hans epostkontoer var blitt hacket og brukt til å sende de upassende meldingene.

Pachauris advokater omtaler anklagene som en «konspirasjon» som «særinteresser» står bak, som har som mål å «ødelegge» Pachauris omdømme, skriver Financial Times.

Climategate

Skulle det vise seg at Pachauri snakker sant, vil det i så fall være en sensasjonell ny utvikling i den flere tiår lange kampen mellom klimaforskere og såkalte klimaskeptikere.

Hacking er imidlertid ikke et helt ukjent problem for klimaforskere. I 2009 ble en stor mengde eposter stjålet fra ledende klimaforskere ved forskningssenteret CRU i England.

Klimaskeptikere ga avsløringen navnet «climategate» og mente epostene avslørte alvorlig uredelighet i forskningsmiljøene. Men klimaforskerne er senere blitt renvasket for fusk i flere uavhengige granskinger.

Trakk seg fra møte

Etter at de nye anklagene ble kjent, trakk Pachauri seg fra et IPCC-møte i Kenya denne uken.

I et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon skriver Pachauri blant annet at hans «manglende evne» til å delta på møtet, viste at han kanskje ikke er i stand til sikre det «sterke lederskapet» som kreves av lederen for panelet.

«Jeg har derfor bestemt å trekke meg fra stillingen som leder for IPCC noen måneder før perioden min er over», skriver Pachauri.

Nestleder for FNs klimapanel, Ismail El Gizouli, er midlertidig innsatt som fungerende leder for panelet.

Mellomperiode

Forskningsleder Jan Fuglestveit ved CICERO har vært en av hovedforfatterne i IPCC. Han tror arbeidet i panelet vil gå sin gang.

– Nå er vi akkurat ferdig med femte hovedrapport. Den er kommet ut, og nå arbeider man med å finne ut hvordan man skal skrive rapporter i framtida, sier Fuglestveit til NTB.

Pachauri, i dag 74 år gammel, har ledet IPCC siden 2002. Han skulle etter planen gått av i oktober.

– Det er en mellomperiode mellom rapporter, og det var bare noen måneder igjen før han skulle gå av, sier Fuglestveit.

Mottok Nobels fredspris

I 2007 mottok Pachauri Nobels fredspris i Oslo på vegne av IPCC, som delte prisen med Al Gore.

Men Pachauri har også vært kontroversiell. Han ble satt under sterkt press da det ble avslørt at IPCC i en rapport fra 2007 hadde tatt med feilaktige opplysninger om issmeltingen i Himalaya.

Han har også fått kritikk for dobbeltroller, blant annet for styreverv i olje- og gasselskaper.

I 2010 var det dessuten mange som sperret opp øynene da han ga ut romanen «Tilbake til Almora». Boka har et sterkt seksualisert innhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.