Gå til sidens hovedinnhold

Leder for togselskap i Canada tror lokfører gjorde feil

Lederen for firmaet som eier ulykkestoget i Canada, sier han tror lokføreren gjorde feil. Lokføreren er nå under etterforskning.

Lac-Megantic (NTB-Reuters): Det førerløse toget som natt til lørdag braste inn i sentrum av småbyen Lac-Megantic i Canada, satte hele bykjernen i brann.

Politiet hevet onsdag antall savnede og omkomne fra 50 til 60. I alt 15 personer er bekreftet omkommet, men det er ikke ventet at noen av de savnede vil bli funnet i live.

Ulykken er dermed den verste togulykken i moderne tid i Canada.

Politiet har satt inn enorme ressurser for å finne årsaken til ulykken.

Togselskapet etterforsker
Selskapet som eide toget, Montreal, Maine & Atlantic Railway (MMA), har imidlertid startet sin egen etterforskning, som først viste at brannmannskaper kunne ha skyld i ulykken.

De ble tilkalt fredag kveld for å slukke en liten brann i motoren i ett av togets fem lokomotiver mens det sto parkert i byen Nantes. Den siste motoren sto på for å holde bremsene i gang.

- Brannmannskapene slukket brannen med et slokkingsapparat. For å gjøre det måtte de også skru av motoren på det første lokomotivet. Det førte til katastrofen, sier MMA-sjef Edward Burkhardt til avisen La Presse.

Ifølge politiet begynte det 72 vogner lange toget å rulle mot Lac-Megantic like etter at brannmannskapene og en ansatt i togselskapet forlot toget.

Sjefen for brannvesenet i Nantes tilbakeviser påstandene, og sier at de tolv brannmennene som var ute på oppdraget, fulgte alle riktige prosedyrer.

Burkhardt uttalte senere onsdag at MMA tror lokføreren kan ha gjort en feil.

- Han sier selv han satte på alle 11 bremsene, men vi tror ham ikke, sier Burkhardt.

Lokføreren er nå under etterforskning.

Jobber mot tiltale
Ulykkestoget ble undersøkt dagen før ulykken, og teknikere har ikke funnet noen tekniske feil som kan forklare ulykken.

Politiet uttalte tirsdag at de ikke vil spekulere i bevisene de har funnet så langt, men undersøker om uaktsomhet kan være årsaken.

- Vi ser etter bevis som kan føre til tiltale, sier politiinspektør Michel Forget, uten å nevne hvem dette eventuelt kan gjelde.

Politiet utelukker foreløpig at ulykken kan knyttes til terrorisme.

Leter etter levninger
En tredel av byens 6.000 innbyggere måtte flykte ulykkesnatten.

Tirsdag kunne 1.200 av de 2.000 evakuerte flytte hjem igjen.

Togvognene, som var fylt med råolje, forårsaket seks store eksplosjoner og jevnet 30 bygninger med jorden i sentrum av byen. Det tok ett døgn å slukke flammene, og først natt til onsdag kom etterforskere seg inn i bykjernen, som til da hadde vært avsperret av sikkerhetsmessige grunner.

Rundt 60 etterforskere jobbet natt til onsdag i byen for å finne bevis og levninger.

Ingen identifisert

Både politiet og etterlatte har lite håp om å finne de savnede i live, og dødstallene er ventet å stige så fort politiet har kommer seg inn i ruinene.

Ingen av de døde er så langt identifisert, og rettsmedisineren har bedt slektninger av de savnede ta med hårbørster, kammer og barberhøvler slik at de kan finne DNA til identifiseringsarbeidet.

- De vet at deres elskede var der. De fleste av dem venter nå på en bekreftelse. Det er klart at de ikke venter at de savnede vil komme tilbake, sier sogneprest i byen, Steve Lamy. (©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her