- Det er en trist og oppsiktsvekkende sak. Om dette stemmer så har det åpenbart skjedd en stor og alvorlig feil hos VG, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund til Nettavisen.

Hun reagerer kraftig etter å ha lest TV 2s sak om Sofie (27) og hvordan hun opplevde VGs håndtering av saken etter at filmen av henne selv og Trond Giske, tatt på Bar Vulkan i Oslo i midten av februar.

I en lengre reportasje på TV2.no forteller Sofie, som ikke vil stå frem med etternavn i saken, om hva som skjedde før og etter at dansevideoen ble spredt, og en bekymringsmelding ble sendt til Kjersti Stenseng.

I saken kommer det frem at hun følte hun ikke ble hørt av VG-journalist Joakim Skarvøy, at hun mener hun ble feilsitert i saken VG først publiserte om videoen og bekymringsmeldingen, og at hun fortalte journalisten at hun ikke opplevde møtet med Giske som problematisk.

- I dag skulle jeg ønske at jeg aldri gikk med på å møte VG-journalisten, sier Sofie til TV 2.

Les mer: VG publiserte Giske-sak mot kvinnens vilje

- Trist og alvorlig

Floberghagen beskriver det som kommer frem i saken som «veldig kritikkverdig» omgang med en kilde som heller ikke har vært vant med mediene.

- Saken er trist og den er alvorlig og det er viktig at vi får vite hva som har skjedd. Spørsmål man nå må spørre seg er om VG har bestemt seg for vinkling på saken på forhånd.

Floberghagen hyller Sofie som har valgt å stå frem og fortelle i TV 2 sin sak.

- Det er viktig at kilder har trygge opplevelser med mediene, noe de forhåpentligvis har i de fleste tilfeller. Men dette var ikke bra.

- Hva er det du reagerer sterkest på i denne saken?

- Det er fortellingen hennes om hvordan hun forsøkte å komme gjennom med sin historie og opplevde å ikke bli hørt, sier Floberghagen.

Les Stephansens kommentar: En presseskandale av dimensjoner

- Potensielt skadelig

- Denne typen feil er helt klart potensielt skadelig for medienes troverdighet, sier assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Reidun Nybø, til Nettavisen.

Nybø sier det er åpenbart at VG har svikta i denne saken. Hun påpeker viktigheten av at VG og andre medier nå tar lærdom av det som har skjedd, slik at lignende ikke skjer igjen, og at debatten er viktig og nødvendig.

- Jeg konkluderer med at VGs rutiner helt klart har sviktet. Det er veldig beklagelig når feil skjer, og da er det viktig å lære av dem og beklage. Jeg oppfatter jo at Steiro legger seg flat i denne saken, sier hun til Nettavisen.

Nybø sier det som blir beskrevet er journalistikk vi ikke kan ha, men sier at hun har tillit til at dette tas ordentlig tak i.

- Når du som kilde lar deg intervjue av en journalist så skal du kunne stole på at det blir korrekt gjengitt, sier hun, og påpeker at varsellampene særlig bør lyse dersom kilden ikke er medievant.

Les mer: Mens VG-redaktøren beklaget direkte hos NRK, var journalistene hennes på fest med Hadia Tajik

Giske: - Imponert og takknemlig

Trond Giske har foreløpig ikke svart Nettavisens henvendelser onsdag kveld. Til TV 2 sier han at han er imponert og takknemlig etter at Sofie valgte å stå frem hos TV 2.

– Jeg er både imponert og takknemlig over at hun viser det motet, og står opp mot kanskje et av Norges mektigste medier, VG, og sier at saken var helt feil og at hun prøvde å få frem det før saken kom på trykk. Det krever mye mot og det er jeg veldig takknemlig for, sier Trond Giske til TV 2.

Floberghagen sier til Nettavisen at man ville forventet noe annet av en avis som VG, og sier saken kan svekke medienes troverdighet.

- Vi vet ikke hvorfor eller hvordan dette har skjedd, men det er lett å mene at om dette stemmer, så kan det svekke troverdigheten til mediene, sier hun.

VGs sjefredaktør, Gard Steiro, beklager overfor TV 2 at saken ble publisert, og sier at VG har gitt «et uriktig bilde av hendelsesforløpet». Han beklager også måten de behandlet en person som ikke vant til å omgås journalister.

– Dette gjør inntrykk. Jeg er oppriktig lei meg for opplevelsen hun har hatt med VG. Vi har beklaget overfor henne, sier Steiro til TV 2.

Denne videoen viser at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy (som er åpen homofil) danser i hyggelig lag sammen med Hadia Tajik, som her representerte Arbeiderpartiet under Pridefestivalen. Samtidig dekket journalisten Trond Giske-saken og maktkampen i Arbeiderpartiet:

Les også: Giske-varsler trekker seg fra alle tillitsverv

Les også: Trøndelag Ap vedtok Giske-fritt styre - selv om Trondheim-ordfører tror han har støtte i regionen

Les Stavrums kommentar: Løgn og video ble brukt til å demonisere Trond Giske på sosiale medier