*Nettavisen* Nyheter.

Lederen i Representantenes hus går av

John Boehner. Foto: (SCANPIX)

Lederen av Representantenes hus, republikaneren John Boehner, trekker seg fra vervet i oktober

25.09.15 21:59

Selv om han har vært under hardt press fra høyrefløyen i partiet, sier Boehner at han ikke ble tvunget til å gå.

Boehner kunngjorde fredag at han 30. oktober trekker seg fra en av de mektigste vervene i amerikansk politikk.

Avgjørelsen fra 65-åringen som har vært i Kongressen i 25 år og leder i Representantenes hus i nesten fem år, kom brått på.

– Planen min var å bare å være leder fram til utgangen av fjoråret, men jeg ble værende for å gi kontinuitet. Jeg ser det imidlertid slik at langvarig uro innad i ledelsen kommer til å gjøre ubotelig skade på forsamlingen, sa Boehner under et møte i Representantenes hus fredag.

– Ikke presset

Boehner har stadig blitt presset av konservative partifeller som mener han er for villig til å inngå kompromisser med president Barack Obama. Partifeller har også utfordret ham hardt på alt fra offentlig forbruk til anti-abort-saker.

Boehner insisterer imidlertid på at han ikke ble presset til å trekke seg.

– Jeg våknet opp i dag morges og ba, som jeg alltid gjør, og så bestemte jeg meg: I dag er dagen jeg skal gjøre det. Så enkelt som det. Dette handler ikke meg. Det handler om folket. Det handler om institusjonen, utdypet han på en pressekonferanse etter kunngjøringen.

Det brøt ut jubel på den konservative konferansen Values Voter Summit da det ble kjent at Boehner trekker seg, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Republikaneren Marco Rubio, som kjemper om å bli partiets presidentkandidat, hadde dette å si:

– Jeg er ikke her for å kritisere noen. Men tiden er inne for en forandring, sa han.

Etterfølger

65-åringens avgjørelse om å trekke seg kommer etter alt å dømme til å utløse en intens kamp om kontrollen av Representantenes hus når USA forbereder seg på presidentvalg i november neste år.

Flertallslederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, er den mest sannsynlige etterfølgeren, mener flere republikanske representanter.

McCarthy har vært lojal mot Boehner når han har havnet i konflikt med høyrefløyen, men står samtidig nærmere Tea Party-bevegelsen. I de siste månedene har han også beveget seg lengre til høyre.

Boehner sa til journalister fredag at McCarthy ville vært en «ypperlig leder», men nektet å gi sin støtte til en konkret kandidat.

Abortstrid

At Boehner trekker seg, minsker sannsynligheten for at offentlige myndigheter stenger neste uke som følge av uenighet om budsjettforslaget, en såkalt «government lockdown», skriver Washington Post.

Mange av Boehners partifeller på høyresiden har presset på for å fjerne budsjettstøtten til organisasjonen Planned Parenthood, som opplyser om familieplanlegging, gir helsehjelp til kvinner og driver flere abortklinikker.

Etter Boehners kunngjøring om at han trekker seg, uttalte flere av hans partifeller i Representantenes hus at det er enighet om budsjettforslaget.

Boehner fikk for øvrig oppfylt sin årelange drøm om å få paven til Kongressen. Da pave Frans talte til verdens 1,2 milliarder fra Kongressen torsdag, rant tårene hos den avtroppende lederen av Representantens hus. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.