Arbeid- og velferdsorganet NAV la torsdag fram nye analyser over norsk arbeidsledighet. Og økningen er oppsiktsvekkende.

Det er nå 20.500 flere ledige registrert hos NAV sammenlignet med januar i fjor. En økning på 46 prosent. Justert for sesongvariasjoner økte ledigheten med 5500 personer i januar.

Har du spørsmål om konkurs, inkasso eller gjeldsforhandling? Advokat Botolf Botolfsen stiller til nettmøte i dag klokken 12.00. Send inn dine spørsmål allerede nå!

- Ledigheten økte kraftig i januar og vi må tilbake til begynnelsen av 90-tallet for å finne en like kraftig vekst i ledigheten, sier Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Saglie legger imidlertid til at arbeidsledigheten fortsatt er på et lavt nivå i Norge.

Les også: 120 milliarder i bonus

65.200 personer var registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av januar. Dermed steg ledigheten fra 2,0 prosent av arbeidsstyrken i desember, til 2,6 prosent i januar.

FÅ BEDRE RÅD: Flytt boliglånet ditt her og spar minst 5000 kroner

- Svært alvorlig
Stortingsrepresentant i Høyre, Per-Kristian Foss, synes økningen er svært dramatisk.

- Dette viser at situasjonen er mer alvorlig en hva regjeringens prognoser legger opp til. Vi er i begynnelsen av året og allerede er arbeidsledigheten så sterkt økende. Regjeringens prognoser er for optimistiske, sier Foss til Nettavisen.

Hvordan rammer ledigheten deg og din familie? Ta kontakt her.

- Industrinæringen sliter
Direktør i arbeidsgiverorganet NHO, Tor Steig, forventet sterke tall for januarledigheten, men synes likevel oppgangen er overraskende høy.

- Første indikator på kvartalstallene for 2009 er denne NAV rapporten. Tallene indikerer at situasjonen vil forverres utover våren, og at vi som følge må øke beredskapen for å møte den, sier Steig til Nettavisen.

Steig tror at det er mye industriledighet bak tallene.

- Noe er gjort allerede, men det er fortsatt gjort lite for ledigheten i industrinæringen, sier han.

Mest i bygg og anlegg
Rapporten fra NAV viser at ledigheten økte mest innen bygg- og anlegg med hele 129 prosent økning siste år. Industrinæringen økte 75 prosent i løpet av 2008. I offentlig sektor er ledigheten fortsatt lav.

Arbeids- og inkluderingsminister, Dag Terje Andersen, mener tallene viser hvor viktig det er å få tiltakene fra regjeringens krisepakke i gang fortløpende.

- Utviklingen i norsk og internasjonal industri viser at det er riktig av regjeringen å legge frem en så kraftfull tiltakspakke som de gjorde forrige uke, sier Andersen til Nettavisen.

Og han tror pakken er rette medisin for krisen både i bygg- og anleggsbransjen og i industrinæringen.

- Det er nå en økning i bygg og anlegg, noe tiltakspakken har satset sterkt på. I tillegg er det lagt vekt på problemene i industrinæringen, og sammen med bankpakken som kommer 9. februar, skal vi klare å gjøre en periode med økt arbeidsledighet så kort som mulig, legger statsråden til.

Kraftig opp i desember
Tidligere tall fra NAV viste at den registrerte ledigheten økte med 3300 personer i desember. Med det økte samlet prosentandel antall arbeidsledige i landet til 2,0 prosent i desember måned.

Sammenlignet med samme måned i 2007 økte antallet arbeidsledige med 11.200, eller 29 prosent.

50.100 personer var registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av desember.

Forventer masseledighet
Flere organer har prøvd seg på å forutse økningen i arbeidsledigheten i løpet av 2009. Saglie uttalte i Nettavisen i desember at ledigheten raskt kunne nå 100.000 dersom regjeringen ikke ville trå til med snarlige tiltak. Utspillet kom dagen etter at NAV oppjusterte sin prognose over antall arbeidsledige ved utgangen av 2009, fra 75.000 til 80.000 helt ledige.

Nå tar Saglie imidlertid forbehold om at dette utspillet kom før jul, og at mye er forverret i verdensbilde siden den gang.

Professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, Kjell G. Salvanes, mener imidlertid at prognosene er for optimistiske, og fortalte Nettavisen i midten av januar at arbeidsledigheten ville kunne nå 200.000 ledige ved utgangen av 2010.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi