RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lege advarer mot detox

Foto: Crestock (Crestock)
Sist oppdatert:
- Vi kjenner ikke til bivirkningene. Men virker det? Side2 har testet detoxkurer.

(SIDE2): Mange tyr til detoxkurer for å fjerne giftstoffene vi får i oss via kostholdet. Økt energi, større overskudd og vekttap er noe av det kurene lover, men er det virkelig så enkelt?

Side2 har testet detoxkurer! Se resultatet lengre ned.

- Detoxkurer er noe tull. Produktene kan ikke vise til noen dokumenterte resultater, og det er et rent kommersielt produkt. Kroppen har organer som er selvrensende. Leveren og nyrene har mer kapasitet enn det de utsettes for, og man trenger ikke tilføre noe for at kroppen skal rense seg selv, sier doktor Brynjulf Barexstein.

- Mer gift etter detox
Barexstein er utdannet lege, og er opptatt av å forebygge og behandle livsstilssykdommer med riktig kosthold, kosttilskudd og fysisk aktivitet som tillegg eller alternativ til medikamentell behandling.

Legen har ingen tro på detoxkurer, og påpeker at det ikke finnes dokumentasjon som bekrefter at detoxkurene har de egenskapene de lover.

- Det er undersøkelser hvor kroppen inneholder mer giftstoffer etter en detoxkur enn før. Man skal jo ikke tilføre kroppen noe, for at kroppen skal kvitte seg med noe. Da gir man bare leveren mer å jobbe med, sier han.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

Placeboeffekt
Barexstein er klar over at mange føler at detoxkuren har en effekt på kroppen, men mener dette kommer av placeboeffekten.

- Mange sier at de får mer energi, eller føler seg bedre etter en detoxkur, men man vet at placeboeffekten alltid virker inn. Det vil være omkring 30 prosent som føler at de for eksempel får mer energi, eller føler seg bedre etter en detox, sier Barexstein.

- Kjenner ikke bivirkningene
Foruten manglende vitenskapelig dokumentasjon på kurenes effekt, er legen kritisk til kvalitetskontrollen av produkter som dette.

- Mens reseptbelagte medikamenter må gjennom strenge analyser fra Statens Legemiddelverk, kreves det ikke like streng kontroll av detoxproduktene. Det gjør at man ikke kjenner til produktenes bivirkninger. Produktene er ikke kvalitetssikret, og man har ikke kartlagt bivirkningene, forklarer legen.

Millionindustri
Legen mener at detoxkurene er et konstruert behov, og at man skal være forsiktig med å tro på det leverandørene av produktene sier.

- De har virkelig truffet spikeren på hodet med å henvende seg til at behov om renhet. Det er en millionindustri. Tror man at man kan kjøpe helse? Det går jo ikke. Det er et fantastisk godt påfunn for at man skal tjene penger, sier Barexstein.

Slutte med giftstoffene
Det legen vet fungerer er å holde seg borte fra det som tilfører kroppen gift.

- Om man for eksempel drikker for mye alkohol kan man ha en hvit måned. Jeg har selv sett at de som normalt drikker mye alkohol får normaliserte leverprøver etter én til to måneder uten alkohol, forteller han.

SIDE2 HAR TESTET DETOX-KURER:

Bio Drain

Lover: Mer energi, penere og strammere hud. Skal rense kroppen for overflødig væske og avfallsstoffer.

Anbefalt døgndose: Seks tabletter om dagen i 30 dager. 2 tabletter inntas med ett stort glass vann, 3 ganger daglig i minimum 2 uker. For best resultat anbefales det å følge kuren i 4-8 uker. Husk å drikke rikelig med vann, minimum 1,5 liter daglig og gjerne 2-3 liter så lenge kuren inntas. En utrensning bør gjennomføres 2 ganger i året, for eksempel hver høst og vår.

Underveis: Jeg er forsiktig med søtsaker, spiser mye frukt, grønt og korn og trener regelmessig. Vann inntas også i store mengder daglig.

Resultat: Bio Drain i seg selv har ikke gitt meg noen synlige resultater.

Flor Essence

Lover: Basert på en eldgammel resept fra indiansk urtetradisjon, og er velprøvd i nyere tid. Urtene i formelen styrker kjernefunksjonen til alle kroppens organer, og sørger for at giftene kommer ut av kroppen: lever, nyrer og tarmer. Fordi den inneholder urter og ikke sterke stimulanter, jobber detoxen synergisk og understøtter alle faser av avgiftningen. Urtene er rødkløver,fingertare, benediktinertistel, rødalm, småsyre, engelskkarse og storborre.

Anbefalt døgndose: 10 dagers detox, hvor man blander 50 ml Flor Essence med lik mengde kokt vann. Det anbefales at produktet tas på tom mage, om kvelden.

Underveis: Følte ikke noe i det hele tatt.

Resultat: For min del aner jeg ikke om jeg fikk noe resultat, jeg følte meg ikke annerledes i det hele tatt. Når det er sagt, så skal man helst unngå kjøtt, kaffe og alkohol i tiden man er på detox og selv om dette bare var ti dager, så ble det for vanskelig å følge helt rigid. Så effekten kan sikkert være større hvis man følger et detoxregime for fullt.

Sun A Chlorella

Lover: Stimulere kroppens fornyelse, styrke kroppens barrierer mot forgiftning styrke, immunforsvaret, reduserer symptomene til mennesker som er syke av miljøforgiftning, reduserer nivået av giftstoffer i morsmelken, og mildne revmatiske symptomer. Økt utskillelse av organiske miljøgifter og tungmetaller via urin og avføring.

Anbefalt døgndose: 15-45 tabletter, tas i forbindelse med måltid. Kan tas på en gang eller fordeles på flere måltider. Side2s tester fulgte rådene om å begynne gradvis hvis produktet er fremmed for kroppen. Det vil si 5 tabletter første uken, deretter 10 tabletter og 15 – 20 tabletter den tredje uken.

Underveis: Dag to av detox-kuren hadde jeg veldig vondt i magen. Utenom det har jeg ikke merket noen ting i løpet av de tre ukene jeg har tatt kuren. Absolutt ingen forskjell.

Resultat: I og med at jeg ikke har merket noen forskjell på kroppen er det vanskelig å si noe om resultatet. Jeg har spist sunnere og drukket mer vann enn vanlig i detox-perioden, så det er positivt. Men detox-tablettene i seg selv har for min del ikke hatt noen merkbar virkning.

Kuren

Lover: En effektiv, hurtig og velsmakende rensekur der du ikke trenger å faste eller endre matvaner, men det anbefales å drikke rikelig med vann. Det er også en god idé å supplere kuren med økt aktivitet. Etter endt kur merker man mer energi og overskudd i hverdagen, samt en følelse av forfriskelse og styrket kropp.

Anbefalt døgndose: 10 dager, 6 tabletter daglig som svelges med vann.

Underveis: Tablettene smaker verken godt eller vondt, men det var ingen problem med å svelge disse. Under kurens 10-dagersperiode eller etter endt kur er det ikke merket noen forandringer, verken fysisk eller psykisk. Den eneste forandringen som var merkbar var forferdelig hodepine og kvalme etter å ha spist sjokolade i den femte dagen av kuren. Dette gjorde deg mer slapp og kroppen sa virkelig ifra at den ikke likte dette «godterisjokket».

Resultat: Kuren har altså ikke gitt noen form for effekt.

LIVING NORTH

Anbefalt døgndose: Produktet kommer i pilleform, der man skal ta to relativt store tabletter hver dag. Kuren varer i fire uker.

Lover: Living North lover å rense kroppen for avfallsstoffer, gi overskudd og velvære. og at den er enkel å gjennomføre.

Underveis: Kuren ER veldig enkel å gjennomføre i og med at man ikke trenger å gjøre annet enn å ta pillene og huske på å drikke rikelig med vann. Nå er både «overskudd» og «velvære» rimelig diffuse begreper, men jeg kjenner ikke mye til denne effekten for å være ærlig.

Resultat: Etter fire uker kan jeg ærlig si at jeg ikke har merket NOE forskjell i forhold til en helt vanlig måned. Jeg sliter like mye med å stå opp om morgenen og jeg synes det er like kjipt å gå på trening. Nå kan det godt være at kroppen min er gullende ren på innsiden, men det har jeg altså ikke merket noe til verken fysisk eller psykisk. Jeg har verken mer eller mindre uren hud, fordøyelsesproblemer eller overflødig vann i kroppen, som Living North har listet opp som mulige symptomer på opphopning av avfallsstoffer. Jeg tror på at en skikkelig detoxkur med en streng diett over en bestemt tid kan ha innvirkning på kroppen, men å bare ta et par piller om dagen og samtidig fortsette med din vanlige diett, har jeg ingen tro på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere