NEW YORK (Nettavisen): USAs påtroppende president, Joe Biden, oppretter en koronakomité som skal ledes av tidligere sjef for USAs føderale folkehelsemyndighet, Vivek Murthy.

Les også: Trump sparker forsvarsministeren

Legen holdt også en tale på Demokratenes landsmøte i august i år, der han talte varmt om Joe Biden. Se video av hans tale øverst i saken.

Les også: Nå går kronekursen rett til værs: - En forsmak på hva vi har i vente

Murthy fikk, overraskende for mange, sparken av Trump i april 2017. Men nå er han inne i varmen igjen og får toppjobb av Biden.

Bidens nye koronakomité, som skal utarbeide en plan for arbeidet mot pandemien, vil blant annet også bestå av tidligere sjef for legemiddeletaten FDA, David Kessler, og professor og forsker Marcella Nunez-Smith fra Yale University.

Totalt består Bidens nye koronakomité av 13 leger og forskere.

Les også: Høies tordentale: Redd disse skrekkscenene kommer til Norge

Kalte våpenvold «en helsetrussel mot USA»

Murthy, som ble utnevnt til sjef for USAs føderale folkehelsemyndighet av president Barack Obama, er en sterk tilhenger av både våpenkontroll og Obamacare.

Murthy ble omstridt da han kalte våpenvold «en helsetrussel mot USA», noe som også førte til at han møtte motstand fra National Rifle Association NRA.

NRA er kjent for slagordet «Våpen dreper ikke, mennesker dreper» og går hardt ut mot politikere og andre som forsøker å skjerpe våpenlovene i USA.

Ni amerikanske presidenter har opp gjennom årene vært medlemmer av NRA, blant dem Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Richard Nixon, Ronald Reagan, George H.W. Bush og Donald Trump, skriver NTB.

Etter at legen fikk sparken, meldte New York Times at Murthy først ble bedt om å forlate jobben, noe han nektet - og at han dermed fikk sparken av Trump-administrasjonen.

Trump vil sparke alle som ser seg om etter ny jobb

Det hvite hus har også nå bedt føderale myndigheter om å sparke ansatte utnevnt av Donald Trump som ser seg om etter ny jobb før han erkjenner nederlaget, melder AP.

Les også: Ny viruspropaganda fra Kina: – Hver gang det har gått galt i Kina, kjører myndighetene på med svære doser propaganda for å omskrive historien

Det er tusenvis av ansatte i ulike departementer og direktorater i Washington som er utnevnt på politisk grunnlag av Donald Trump og hans administrasjon. Etter at Joe Biden vant forrige ukes presidentvalg, kan de vente at han vil utnevne erstatninger til disse postene etter at han blir tatt i ed som president 20. januar.

Les: Den store vaksinenyheten vil kunne være en revolusjon

Trumps personalsjef John McEntee har imidlertid instruert departementene om å si opp politisk utnevnte ansatte som ser seg om etter nye jobber før den tid, ettersom Donald Trump fortsatt bestrider valgresultatet. Det sier kilder i administrasjonen til AP.

Biden: Ytterligere 200.000 amerikanere vil dø

Det er langt igjen, tross gode vaksinenyheter, advarer USAs påtroppende president Joe Biden etter det første møtet med sin koronakomité.

– Landet vårt er i fare, sa den påtroppende presidenten for å understreke alvoret i pandemien, som har krevd nesten 250.000 liv i USA. Han anslår at ytterligere 200.000 liv vil gå tapt før en vaksine blir tilgjengelig.

– USA har fortsatt en veldig mørk vinter i vente på grunn av koronaviruset, sa Biden på en pressekonferanse i Wilmington mandag.

Han ba også innstendig alle amerikanere om å bruke munnbind i offentligheten. Biden sier han vil ledes av vitenskapen når han håndterer koronapandemien.

– Det er ikke en politisk handling å bruke munnbind, sier Biden.

USA har over ti millioner smittede og nesten 245.000 mennesker er døde som en følge av viruset.