*Nettavisen* Nyheter.

Lege la pasientopplysninger ut på nett

PÅ NETTSIDEN: Lege og daglig leder av Epidemi, Preben Aavitsland, mener det var viktig å publisere brevet på nettsiden. Foto: Arkivfoto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX

Oslokvinne ble sjokkert da hun plutselig så brevet med hennes egne pasientopplysninger på nettsiden til profilert lege.

02.10.14 15:09

- Jeg trodde ikke sånt gikk an. Da jeg så det ble jeg uvel og sjokkert, forteller den kvinnelige pasienten til Nettavisen.

Det var 18. august 2013, at Oslo-kvinnen oppdaget at brevet som inneholdt hennes egne helseopplysninger var publisert på nettsiden til forskning og rådgivningsfirmaet Epidemi, hvor den profilerte legen Preben Aavitsland er daglig leder.

Aavitsland har også gjentatte ganger publisert lenker til brevet på Twitter.

- Må ha fått det fra Ullevål
Brevet inneholdt resultater fra prøver tatt av to biologer under et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo. De mente å ha funnet noe som høyst sannsynlig var borrelia-bakterier.

Kvinnen hadde selv sendt brevet til Oslo Universitetssykehus Ullevål, sammen med en henvisning fra legen. Hun ble derfor svært overrasket over at det fant veien til den selvstendig næringsdrivende Preben Aavitsland, og at den tidligere statsepidemiologen og beredskapsdirektøren ved Folkehelseinstituttet publiserte dette på sin nettside.

- Han må ha fått brevet fra noen på Ullevål, eller noen som har fått det derfra. Slik virker tydeligvis nettverkene i helsevesenet, og de motarbeider fagpersoner med andre synspunkter enn sine egne. Jeg opplever det som et stort overtramp. Det gjør det jo også veldig vanskelig for pasienter, sier Oslo-kvinnen.

- Hvis jeg ikke kan ta dette med til helsevesenet, fordi det kan komme på internett, hva skal man da gjøre som pasient?, spør hun, og legger til at hun trodde at det som følger en henvisning til et norsk sykehus ikke på noen måte skulle finne veien utenom noen av dem som hadde henne til behandling.

- En journal skal jo behandles fortrolig, og andre har ikke innsyn i den uten tillatelse, sier hun.

Ville avsløre
Informasjonen i brevet var ikke fra en vanlig laboratorietest, men biologene mente prøvesvarene ga indisier på hvorfor kvinnen var syk. Senere fant Statens Helsetilsyn at biologene hadde brutt loven gjennom sitt forskningsprosjekt, og påla Universitetet i Oslo å stanse prosjektet. Aavitsland mener det var nødvendig å publisere brevet for å avsløre biologene, og ville derfor ikke fjerne det fra nettsidene da Oslo-kvinnen kontaktet ham.

- Uansett om Aavitsland reagerer på brevet og metodene til forskerne har han ikke noe med min journal å gjøre, og ihvertfall ikke legge det ut på nett. Han har aldri vært min behandlende lege. Jeg synes ikke det har noe med legeetikk og vanlig moral å gjøre, sier Oslo-kvinnen.

- Viktig bevismateriale
Preben Aavitsland uttaler til Nettavisen at publiseringen var viktig for å informere om det han betegner som en vanvittig praksis som ble drevet av de to biologene ved Universitetet i Oslo.

- Dette rammet rundt 50 forsøkspersoner. Brevet var et viktig bevismateriale for Helsetilsynet i dommen mot de to biologene, hvor de ble felt for ulovlig forskning, sier Aavitsland.

- Hadde du noen betenkeligheter med å publisere det?

- Nei, fordi brevet er fullstendig anonymisert og avslører kvakksalverne, ikke pasienten, sier han.

Aavitsland opplyser til Nettavisen at han fikk brevet på e-post fra en annen person, men vil ikke si hvem denne personen er. Ifølge Aavitsland var navnet på pasienten strøket over før han fikk brevet.

Klaget til Fylkesmannen
Oslo-kvinnen tok direkte kontakt med legen da hun oppdaget at brevet var publisert, og ba om at han fjernet det fra nettsiden. Da dette ikke ble gjort sendte hun inn klage, som ble behandlet av Fylkesmannen. De konkluderte med at Aavitsland ikke har brutt helselovgivningen ved å legge brevet ut på nettsiden, siden de så det som lite sannsynlig at det var mulig å identifisere pasienten når navnet var sladdet.

De oppfordret likevel Aavitsland til å vurdere Oslo-kvinnens ønske om å fjerne brevet. I skrivende stund, 9. mai, er dette ikke gjort. Aavitsland sier nå at han likevel vurderer å fjerne brevet, siden saken er blitt omtalt på bloggen Paavirkning.

- Ettersom denne bloggeren nå helt unødvendig har gjort pasienten mindre anonym ved å opplyse leserne og meg om kjønn, aldersgruppe, bosted og sykdom, blir jeg nødt til det. Nå er jo også saken mindre aktuell ettersom Universitetet i Oslo har akseptert Helsetilsynets dom, sier Aavitsland.

Oslo-kvinnen synes ikke at argumentet om å avsløre kvakksalveri holder mål.

- Jeg har full tillit til arbeidet til de to forskerne. At Folkehelseinstituttet nå iverksetter et nytt forskningsprosjekt med de to biologene og at alle godkjenninger er i orden, synes jeg tyder på at det finnes fagfolk som gjør andre vurderinger enn han, sier kvinnen.

- Lite sannsynlig
Oslo Universitetssykehus avviser at det brevet har kommet fra dem.

- Vi finner det svært lite sannsynlig at Aavitsland har fått tilgang til brevet via oss. Alle henvisninger og brev til den aktuelle legen åpnes av våre sekretærer, scannes og sendes elektronisk til legen. Papirbrev makuleres fortløpende og brev kommer så og si aldri på avveie, sier Anders Bayer, pressekontakt ved Oslo Universitetssykehus, til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.