Gå til sidens hovedinnhold

Lege uten aldersgrense

I 58 år hadde Stig Bache-Wiig legepraksis på Nordstrand. På lørdag fyller han 100 år.

NORDSTRAND: Skriv nøkternt. Jeg vil ikke ha noe falskt skryt, er den klare meldingen fra Bache-Wiig da Nordstrands Blad kommer hjem til ham. Den pensjonerte legen er nesten angrende på at han tok i mot oss i det hele tatt.

Jeg blir litt sjenert av all denne omtalen. Kan dere ikke bare skrive noen linjer å si at jeg synes at Nordstrand er et fantastisk sted? spør han.

To og en halv time senere:

Dette synes jeg har vært veldig trivelig. Kjempehyggelig.

Bache-Wiig smiler bredt og gir et fast håndtrykk.

Ingen hjelp

For å si det nøkternt: Stig Bache-Wiig er en svært oppegående 100-åring. Hodet er tindrende klart og kroppen fungerer, selv om en stokk er god å ha.

Etter at kona gikk bort for få år siden, ble han boende i den store eneboligen på Sæter alene. Og hjelp vil han ikke ha.

Jeg vil ikke på aldershjem. Så lenge jeg klarer med selv er jeg fornøyd. Det vanskeligste er å bestemme seg for hva jeg skal ha til middag, sier Bache-Wiig og ler.

Jeg har ikke krefter til å holde på ute lenger, men innenfor husets fire vegger er alt i orden. Når jeg vasker gulvet kan jeg se bunnen på bøtta når jeg er ferdig. Det er ikke akkurat skittent her, sier han, og setter kursen mot kjøkkenet for å hente kaffe og kaker.

Ny lisens

Bache-Wiig var ferdig utdannet lege i 1933. Etter noen år i Nord-Norge og i Moss, kom han tilbake til Nordstrand i 1937 og startet egen privatpraksis. Den holdt han gående i smått utrolige 58 år.

Jeg dro til fylkeslegen for å fornye lisensen min i 1995, men da ble han enig om at nok var nok. Jeg kunne vel klart å krangle meg til en ny lisens, men på et tidspunkt er det greit å legge inn årene, sier Bache-Wiig.

På spisebordet ligger imidlertid Tidsskrift for Den norske Lægeforening nr.1 2008 oppslått, og vitner om at den pensjonerte legen fortstatt holder seg oppdatert.

Han er ellers glad i alt av litteratur. På et bord i stua er det to gode stabler med bøker som han er i ferd med å lese.

Lokalpatriot

58 år som lokal lege setter sine spor. "Alle" på Nordtstrand kjenner Bache-Wiig, og dermed kan de daglige gåturene ta sin tid.

Det er alltid noen jeg kan fortelle hvordan været er, for å si det slik. Og jeg liker å bevege meg, å bare sitte i en stol er ikke noe for meg, sier Bache-Wiig.

Han har ikke annet enn superlativer for å beskrive lokalmiljøet sitt:

Nordstrand er et fantastisk sted å bo, det flotteste området i hele Oslo. Vi har Nordstrands bad, Katten og Østmarka, og ellers alt vi trenger. Her har jeg hatt det veldig fint, og menneskene er hyggelige. Det er det viktigste, sier 100-åringen.

Ikke gammel

På spørsmål om han har noen oppskrift for å oppnå et langt liv, kommer svaret like raskt som det alltid gjør:

Tips for å bli gammel? Nei, det skulle jeg ønske jeg hadde. Ingen i min familie har blitt spesielt gamle, mener Bache-Wiig.

Som riktignok har en bror på 98 år og en far som ble 93. Og som selv skal feire 100 år på lørdag sammen med venner og familie på Continental.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin