*Nettavisen* Nyheter.

Legeaksjon mot abortreservasjon

Oslo (NTB): Allmennleger og gynekologer krever at Den norske legeforening opphever standpunktet om at fastleger skal kunne reservere seg mot å henvise pasienter til abort.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har ved flere anledninger trukket fram Legeforeningens standpunkt som viktig for hans forslag til forskriftsendring, men gynekologer og allmennleger vil nå ha ny avstemning på foreningens landsmøte til våren, skriver Aftenposten.

Det er de tre allmennlegene Elisabeth Swendsen, Morten Laudal og Anna Stavdal som har satt i gang en aksjon der de ber Legeforeningens medlemmer stille seg bak et krav om å få reservasjonssaken på dagsordenen og behandlet på nytt på landsmøtet. Også Norsk gynekologisk forening har sendt brev til Legeforeningen og bedt om ny avstemning.

- Vi er bekymret over virkningen av vedtaket som ble gjort i Alta i 2013, og den utilsiktede, politiske utnyttelsen av vedtaket, sier Swendsen til avisen.

Dagens regelverk gir ikke fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort, men mange steder skjer dette likevel. Helseministeren sendte nylig ut et høringsforslag som gir fastleger denne muligheten.

Høie sier til avisen at han ikke vil ta hensyn til om Legeforeningen ender opp med å endre standpunkt i saken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag