RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
President i Legeforeningen, Hege Gjessing, er en av dem som slår alarm om legevaktene.
President i Legeforeningen, Hege Gjessing, er en av dem som slår alarm om legevaktene. Foto: Gorm Kallestad

Legealarm om legevaktene

Sist oppdatert:
Kun én lege på vakt og for lav bemanning på legevaktene. Nå slår legene alarm om den kritiske situasjonen og ber kommunene ta ansvar.

- Legevakten skal gi befolkningen trygghet, og er stedet du går til dersom du blir akutt syk. Det er alvorlig at en så viktig del av helsetjenesten ikke fungerer som den skal, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til legeforeningen.no.

Les også: Influensavaksinerte kan fortsatt bli syke

Hermansen har ledet arbeidet med en innspillsrapport. Funnene i rapporten er skremmende:

For lav bemanning, tilfeldig organisering, rekrutteringsproblemer, lange avstander til nærmeste legevakt og for lite systematisk arbeid med kvalitet. På mange steder er det kun én lege på vakt, og arbeidspresset er så stort at det truer forsvarligheten. Kvaliteten på legevaktene er varierende.

Les rapporten her!

- En hvilepute
- Vi ønsker en ny kurs for norske legevakter. Målet må være at alle som henvender seg til legevakten får god hjelp, og at det er trygge arbeidsforhold for de ansatte. Grepene som presenteres i rapporten skal bidra til å løse det, sier Hermansen til legeforeningen.no.

Les også: Ulik praksis for fødselsbetaling

President i Norsk Legeforening, Hege Gjessing, mener at det er blitt kommunens hvilepute at fastlegene pliktes til å gå legevakt.

Nå etterlyser hun konkrete krav og innhold, resursser og ledelse.

Bemanningen må opp
Legeforeningen foreslår blant annet at legevaktdistriktene skal ha en legevaktoverlege.

Foreningene vil også at kommunene tar et større ansvar og forpliktes til å ha et godt planverk basert på risiko- og sårbarhetsanalyser.

- Økt bemanning, gode prioriteringsverktøy, godt samarbeid med fastlegene og tilgang på utrykningskjøretøy er tiltak som vil styrke beredskapen og gi et bedre tilbud til de sykeste pasientene, sier Gjessing.

Les også: Rekordmange til legevakt etter fall på isen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere