Gå til sidens hovedinnhold

Legeforening raser mot lettelser: - Regjeringen legger forsiktighet på hylla

19. juli forsvinner de siste smittevernrestriksjonene i England. Legeforening kaller lettelsene uansvarlige.

Tross høye smittetall oppheves de fleste smitteverntiltakene i England 19. juli. Den britiske legeforeningen (BMA) kaller det uansvarlig og farlig, melder NTB.

- Statsministeren har gjentatte ganger understreket betydningen av en sakte og forsiktighet tilnærming. I virkeligheten legger regjeringen forsiktigheten på hylla ved å skrote alle forskriftene på en gang - med potensielt ødeleggende konsekvenser, uttaler BMA-leder Chand Nagpaul til Sky News.

Les også: Flere land i Asia skjerper koronatiltakene

Kan få 2000 nye koronapasienter - hver dag

Beregninger viser at det kan bli 1000-2000 sykehusinnleggelser daglig og 100-200 koronadødsfall daglig i midten av august når toppen av den nåværende smittebølgen ventes å inntreffe, skriver Sky News.

– Det er uansvarlig og ærlig talt farlig at regjeringen har besluttet å gå videre med planene om å oppheve de gjenværende covid-19-restriksjonene 19. juli, sier BMA-lederen.

Nagpaul sier BMA gjentatte ganger har advart om den raskt økende smitten og dens påvirkning på helsevesenet.

Kunngjorde lettelser

Statsminister Boris Johnson kunngjorde lettelsene mandag. Økt smitte medførte at de allerede har blitt utsatt med fire uker.

- Vi har kommet til et punkt i pandemien der det ikke er noen enkle svar eller åpenbare datoer for å åpne opp. Vi har daglige smittetilfeller som øker, sa Johnson.

Den siste fasen i gjenåpningsplanen til den britiske regjeringen innebærer at alle slipper munnbind, metersregelen blir opphevet og pålegget om å arbeide hjemmefra blir trukket tilbake.

Stigende smittetrykk

Storbritannia har registrert 583 nye smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Til sammenligning er tallet 49 i Norge, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Tall fra britiske myndigheter viser at antallet positive tester siste 7 dager har økt med 28,1 prosent sammenlignet med 29. juni til 5. juli.

Les også

Danmark: Smittetall og sykehusinnleggelser øker

Se oppdaterte smittetall for Storbritannia på gov.uk