*Nettavisen* Nyheter.

Legeforeningen støtter Sykepleierforbundet: – Dette er ikke respiratorer

KRITISKE: Fagfolk er kritiske til den nye nødrespiratoren som regjeringen har bestilt.

KRITISKE: Fagfolk er kritiske til den nye nødrespiratoren som regjeringen har bestilt. Foto: (NTB scanpix)

Legeforeningen er enig med Norsk Sykepleierforbund i at nødrespiratorene som regjeringen har bestilt, ikke er egnet til intensivbehandling av koronapasienter.

01.04.20 11:30

– Dette er ikke respiratorer, slår president Marit Hermansen i Legeforeningen fast overfor NTB.

Nyhetsstudio: Alt om koronaepidemien

– Jeg råder myndighetene til å se godt på bruksområdet. Disse respiratorene kan ikke erstatte intensivbehandling, sier hun.

– Man må ikke selge skinnet før bjørnen er skutt, føyer hun til.

Les også: Skal produsere 50.000 respiratorer på 100 dager

«Gladnyhet»

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte tirsdag «gladnyheten» om at produksjon av såkalte nødrespiratorer skal settes i gang på rekordtid, og at regjeringen allerede har bestilt 1.000 stykker.

Men allerede samme kveld slo leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund fast at nyheten er «kunnskapsløshet forkledd som handlekraft».

Ifølge Sykepleierforbundet er hovedutfordringen ikke mangel på respiratorer, men at det ikke finnes nok leger og intensivsykepleiere til å bemanne dem. Det fikk helseminister Bent Høie (H) tirsdag kveld til å rykke ut med opplysningen om at det nå er bevilget 40 millioner kroner for å lære opp helsepersonell i intensivbehandling.

– Kan være til hjelp

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at det ikke er snakk om vanlige respiratorer.

– Men hvis man skulle komme i en situasjon i Norge eller i andre land som har et dårligere helsevesen, der man ikke har nok respiratorer, kan en nødrespirator være til hjelp, i hvert fall for en del av pasientene, sier han til NRK.

Norsk Sykepleierforbunds landsgruppe av Intensivsykepleiere (NSFLIS) og Norsk anestesiologisk forening (NAF) anser på sin side de nye nødrespiratorene som uegnet.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag