RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legeforeningen vil ha forbud mot tobakk

Legeforeningen vil ha slutt på dette innen 20 år.
Legeforeningen vil ha slutt på dette innen 20 år. Foto: Frank May (NTB scanpix)
Legeforeningen ønsker å fase ut salget av tobakk i løpet av de neste 20 årene.

- Ingenting har sterkere innvirkning på leveutsiktene og helsen enn å slutte å røyke. Vi arbeider for at salget av tobakk utfases innen 2035. Tobakksforebygging er avgjørende for å bedre folkehelsen og utjevne sosiale helseforskjeller, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen til Bergens Tidende.

Hun mener at Norge bør bli et tobakksfritt samfunn og at et forbud må vurderes som en del av strategien.

- Tre land i Europa har allerede vedtatt å fase ut tobakk: Irland i 2025, Skottland i 2034 og Finland i 2040. Norge burde være et foregangsland, i stedet for å henge etter på denne fronten, sier Gjessing til BT.

Utfasingen bør skje gradvis mener hun, og målet må være at folk skal slutte å røyke og forebygge at nye starter.

Helseminister Bent Høie forteller til Bergens Tidende at de har en langsiktig strategi om å oppnå et tobakksfritt samfunn. Når det vil skje kan han ikke si noe om.

- Det er umulig å tidfeste nøyaktig når dette vil skje, da det ikke er noe myndighetene beslutter, men et resultat av en villet politikk. Folkehelseinstituttet har uttalt at dersom vi klarer å drive tobakksbruken ned til et minimum i løpet av de nærmeste årene kan røykeepidemien være borte når vi nærmer oss år 2050, sier Høie til Bergens Tidende.

Utfasingen skal blant annet gjøres med restriksjoner, positive virkemidler og strenge bestemmelser for hvor det er lov å røyke.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere