Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen sier man ikke vet om ivermectin har noen effekt mot Covid-19.

– Det er motstridende data og et uklart bilde. Det pågår en rekke studier som skal finne ut av dette. Det blir veldig spennende å se om studiene kan fastslå om ivermectin forebygger eller behandler korona, forteller Madsen til Nettavisen.

Les også: Bruken av «hestekuren» mot korona har eksplodert: 88.000 resepter bare den siste uken

Han viser til den siste oppsummeringen fra anerkjente Cochrane Library fra 28. juli i år som konkluderer med at man ikke kan fastslå om ivermectin har noen effekt mot korona.

Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Jeg er veldig bekymret

– Det er gjort mange studier med sprikende resultater, noen av studiene har blitt trukket tilbake fordi man er usikre på om resultatet er riktig. Slik det står nå er det et uklart bilde, kommenterer Madsen.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

- Ivermectin er ikke lagd for å virke mot korona

Fagdirektøren sier man trenger en stor randomisert studie for å fastslå om ivermectin har noen effekt mot korona.

Les også: Hamret løs mot døde vaksinemotstandere: - Dere kan dra til helvete

– Ingen av de ledende fagorganisasjonene som CDC, WHO eller EMA går inn for å bruke ivermectin mot Covid-19, nettopp på grunn av de sprikende resultatene. Noen studier har vist en helt overveldende effekt og det skal man være skeptisk mot. Ivermectin er ikke lagd for å virke mot korona og når man da får resultater som er bedre enn noen annen behandling virker det for godt til å være sant, sier Steinar Madsen.

Ifølge fagdirektør Madsen er ikke ivermectin godkjent til bruk mot korona i Norge.

– Men norske leger står fritt til å foreskrive det til sine pasienter hvis de mener det er riktig og medisinsk forsvarlig. I Norge brukes ivermectin hovedsakelig mot skabb, sier Madsen.

Les også: Podkaststjerna Joe Rogan har fått covid-19

Hvor mange som har fått ivermectin mot korona i Norge har ikke Madsen og Legemiddelverket noen oversikt over.

– Vi regner med nye studier på ivermectin mot korona ganske snart, det er studier i England og flere andre steder, men så vidt jeg vet er det ingen nordmenn involvert, sier Madsen.

- Må være veldig forsiktig

Ivermectin for bruk til mennesker skal ifølge Steinar Madsen tas som tablett.

– Det som har skjedd i USA er at noen har brukt ivermectin regnet på dyr og fått i seg veldig store doser. Det har de blitt dårlig av og flere innlagt på sykehus. Da hydroxychloroquine ble hauset opp i begynnelsen av pandemien var det mennesker som fikk alvorlig bivirkning av det. Mitt generelle råd er å være veldig forsiktig med å få medisinske råd fra sosiale medier. Det er viktig at man rådfører seg med med fagfolk. Mange av rådene på internett er helt feilaktige og direkte skadelige, sier Madsen.

Ifølge fagdirektøren brukes ivermectin mot forskjellige parasitter som skabb og tarmparasitter i store deler av verden.

Les også: 30 år gammel munnbind-motstander død etter covid-19

– Det er et viktig legemiddel. Vi har en viss engstelse for at en omfattende bruk av ivermectin mot korona skal føre til resistens hos skabb. Det er slik at stor bruk av et legemiddel mot bakterier og parasitter nesten alltid fører til en form for resistens, sier Steinar Madsen til Nettavisen.