*Nettavisen* Nyheter.

Legenden tilbake i Norge

Legenden Pertemba Sherpa (58) er i Norge, rett nok under litt mindre pomp og prakt enn sist gang han var her.

14.10.05 07:32

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): Det var etter den første vellykkede norske ekspedisjonen til Mount Everest i 1985. Pertemba var leder for sherpaene på ekspedisjonen, som Arne Næss ledet.

- Det er mitt andre besøk i Norge. Forrige gang var i 1985. Da var jeg på middag med Kong Olav. Det var veldig ærefult for meg, forteller Pertemba Sherpa til TV 2 Nettavisen.

Ralph Høibakk var også med på den ekspedisjonen, og har holdt kontakt med Pertemba siden da. Nå er sherpalegenden gjest hos Høibakk. I dag holder sherpaen foredrag i Universitetets Aula. Overskuddet går til hans prosjekt for å restaurere sine tipp-tipp-oldeforeldres hus tilbake til sin opprinnelige form – som et sherpamuseum.

Pertemba har vært tre ganger på toppen av Mount Everest. Blant annet ledet han den vellykkede førstebestigningen av ruten opp sydvestveggen på fjellet. En rute som aldri er blitt klatret igjen.

Legende
Både innad i sherpamiljøet og i det internasjonale klatremiljøet regnes Pertemba som en legende. Ikke minst på grunn av hans høflige og forståelsesfulle væremåte. Naturligvis i tillegg til sin enorme dyktighet i høyden.

- Han har en utrolig evne til å få med seg alle i et team. Og han tar alltid de rette beslutningene, sier vennen Ralph Høibakk.

I dag driver Pertemba et eget trekkingselskap, som arrangerer fotturer i Himalaya. Han innrømmer at det er stor forskjell på det som skjer på Mount Everest i dag, og tilbake til 1985, da første nordmann sto på toppen.

Mye enklere
- Ja, det er veldig stor forskjell. Fram til da var det stort sett bare et par ekspedisjoner til Everest i året. Nå er det opptil 20 på en gang.

- Det er mye mer kommersialisert nå enn før. Blant annet er det satt av egne sherpaer som kun lager veien opp gjennom isfallet. Disse bilr kalt «isfalldoktorer». Alle ekspedisjoner betaler for dette. Alle ekspedisjonene hjelper mer eller mindre til med å legge faste tau helt opp til toppen.

- Før måtte man brøyte vei helt opp alene. Nå har man bare med et tau til Hillary Steps, fortelelr Pertemba til TV 2 Nettavisen.

Farligere i dag
Hillary Steps er en tolv meter høy fjellknaus på 8760 meters høyde, som må forseres for å ta seg opp til selve toppen. Til tross for at det logistikkmessig er enklere i dag, mener Pertemba at det å bestige Mount Everest også kan være farligere.

- Det er mye lettere i dag, men også en del farligere. Fordi det ofte kan være så mange på fjellet at det oppstår regelrette «trafikkorker». Spesielt på kammen fra sydtoppen op bort til Hillary Steps, og opp selve Hillary Steps.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er mye mer varierte ekspedisjoner i dag. Du har ekspedisjonsledere som har masse erfaring, og du har de som ikke har noe i det hele tatt. Dessuten tas det mye mer sjanser i dag enn man gjorde før, understreker legenden.

10. mai 1996 omkom åtte mennesker på Everest da en storm overrasket to ekspedisjoner høyt oppe på fjellet. Blant annet omkom de uhyre rutinerte fjellførerne Rob Hall og Scott Fischer. Dødsfallene skapte stor debatt, og Jon Krakauers «Into thin Air» beskriver hendelsesforløpet inngående.

- Jeg mener at overdrevet selvtillitt var årsaken til at det gikk så galt som det gjorde i 1996. - Det er umulig å beseire naturen. Du kan utfordre den, men aldri sloss og vinne over den. Til det er naturen for sterkt.

- Mange i dag ser ut til å glemme det, og går på Everest med alt for mye selvtillitt. Det er grunnen til at folk mister livet på fjellet i våre dager, sier Pertemba til TV 2 Nettavisen.

Vil ikke brøyte
Han mener også at mange ekspedisjoner ikke utnytter vær-vinduene som man gjorde før i tiden.

- Før ventet man på været, og la i vei så fort det lot seg gjøre å komme seg opp. I dag vil ingen gå først for å brøyte spor. Og venter nesten til været er blitt dårlig igjen. Det skaper stor risiko, understreker Pertemba Sherpa.

Mange av hans klatrevenner fra den norske ekspedisjonen i 1985 kommer i dag for å høre

- Jeg hadde det veldig morsomt sammen med de som var med den norske ekspedisjonen i 1985. Jeg kjente flere fra før. Både Odd Eliassen og Chris Bonnington hadde vært med på tidligere ekspedisjoner. Og Arne Næss var en veldig dyktig leder, minnes han.

Sammensmeltet
Ralph Høibakk skyter inn:

- Jeg tror nok vår ekspedisjon var veldig god til å smelte sammen sherpaene og oss andre til én stor gruppe. Det var i veldig stor grad Arnes lederegenskaper vi kan takke for det.

Den norske ekspedisjonen fikk da også 17 deltakere opp på toppen. Det var rekord i sin tid, og sett på som en meget stor prestasjon.

Takket være Arne Næss - og Pertemba Sherpa.

Pertemba er veldig opptatt av å ta vare på sherpafolkets egenart. Derfor har han overtatt sine tipp-tipp oldeforeldres hus i Kumjung i 3800 meters høyde, midt i «sherpaland».

- Jeg har lyst til å ta vare på hvordan et originalt sherpahus ser ut. Nå er det blitt en restaurant, og et hotell også videre i landsbyen. Den er på vei til å endre seg ganske mye. Men jeg vil gjerne vise andre ikke minst unge mennesker hvordan det var opprinnelig, sier Pertemba til TV 2 Nettavisen.

Derfor holder han noen foredrag rundt om i verden for å samle inn penger til dette prosjektet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.