RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legene støtter Høies omskjæringsforslag

Den norske legeforening aksepterer helseminister Bent Høies (H) forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig tilbud. På bildet sees president i den norske legeforening, Hege Gjessing (i midten), sentralstyremedlem og leder av Overlegeforeningen, Jon Helle (tv) og foretakstillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus, Aasmund Bredel.
Den norske legeforening aksepterer helseminister Bent Høies (H) forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig tilbud. På bildet sees president i den norske legeforening, Hege Gjessing (i midten), sentralstyremedlem og leder av Overlegeforeningen, Jon Helle (tv) og foretakstillitsvalgt ved Oslo Universitetssykehus, Aasmund Bredel. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den norske legeforening aksepterer helseminister Bent Høies (H) forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig tilbud, men varsler omkamp.

– Med de modifiseringene som er gjort, kan vi si at vi er fornøyd med forslaget. Vi har også ønsket en sikrere ordning for disse guttebarna inntil man får en permanent løsning, sier Jan Petter Odden, leder for Barnelegeforeningen og medlem av sentralstyret i Den norske legeforening, til NTB.

Han og flere andre representanter for legeforeningen møtte Høie onsdag for å diskutere forslaget.

Aldersgrense

Både barnelegene og barnekirurgene har vært svært kritiske til at det gjøres inngrep på barn uten at det er noen medisinsk grunn til det, og uten at barna er i stand til å gi samtykke.

Legeforeningen ønsker på sikt en aldersgrense slik at den som blir omskåret kan gi et informert samtykke.

De frykter også at det å gjøre omskjæring til et offentlig tilbud, sender signaler om at dette er et anbefalt inngrep.

– Vi er ikke ferdig med saken. Hele legeforeningen og det fagmedisinske miljøet mener dette ikke er en offentlig oppgave, men vi er opptatt av å få en midlertidig, pragmatisk løsning, sier Odden.

Han sier seg også fornøyd med at Høie gjorde det klart at ingen ansatte i helsevesenet skal presses til å utføre et slikt inngrep mot sin vilje.

På barsel?

Høie mener alt i alt han fikk oppklart flere misforståelser i møtet med legene onsdag.

– Jeg mener at vi har en felles forståelse for at dagens situasjon ikke er god. Omskjæring er noe som gjøres, og da er det bedre at det skjer innenfor faglige forsvarlige rammer, sier han.

Legene har vært kritisk til et forslag om at inngrepet kan gjøres på barselavdelingen. Men Høie understreker at det ikke er politikerne som skal avgjøre om det gjøres der.

– Det er et faglig spørsmål når det skal skje og på hvilken måte, som de som fagpersoner er best egnet til å svare på, sier Høie til NTB.

Settes bort

Oppgaven kan dessuten gjerne settes bort til private «som har tilstrekkelig kompetanse», dersom helseforetakene ønsker det.

– Men det faglige ansvaret for at det skjer forsvarlig, må ligge hos det norske helsevesenet, sier ministeren.

Han legger også vekt på at foreldrene må betale en egenandel for inngrepet.

– Det gir uttrykk for at dette ikke er en prioritert helseoppgave, sier han.

Han sier også han tar med seg legenes innspill om at foreldre skal få mer informasjon om risikoen ved inngrep og at det må jobbes for å innføre en aldersgrense i framtiden.

– Balansert

Høie har varslet et lovforslag til Stortinget før påske og det ser ut som om forslaget blir forholdsvis godt mottatt.

Kristelig Folkepartis Olaug Bollestad mener Høies forslag er balansert, og både hun og Venstres Ketil Kjenseth er opptatt av at egenandelen skal være høyere enn for andre offentlige helsetjenester. Kjenseth mener dessuten dette er en oppgave som gjerne kan overlates til private sykehus og avtalespesialister.

Audun Lysbakken påpeker at SV tidligere har gått inn for at omskjæring bør foregå i offentlig regi for å unngå skade på barna.

– Stortingsgruppen vil imidlertid ikke ta endelig stilling til dette før vi har sett Høies forslag og kan vurdere hvordan han vil gjennomføre det, sier han.

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen deler den oppfatningen. Han har vanskelig for å se for seg at omskjæring kan foregå noe annet sted enn på sykehusene, hvor spesialistene finnes.

Senterpartiet vil også se forslaget først, men deres representant Kjersti Toppe viser til gruppevedtaket fra forrige stortingsperiode. Her heter det at Sp primært ønsker forbud og sekundært forbud om det ikke skjer i helsevesenet. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere