RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legens hjørne

Sist oppdatert:
Vålerenga-lege Erik Rosenlund skriver om tretthetsbrudd i foten hos idrettsutøvere.

Erik Rosenlund fra Volvat er Vålerengas medisinske ansvarlig og har lang erfaring innen behandling av idrettsskader, både i fotball og i andre idretter.

I dag presenterer vi en artikkel av Rosenlund hvor han skriver om tretthetsbrudd i foten hos idrettsutøver, mulige årsaker og behandlingsmåte.

I Vålerenga har ingen spillere hatt denne typen skade siden Bardh Shala var juniorspiller i klubben.

Tretthetsbrudd i foten hos idrettsutøvere

Tretthetsbrudd er en type skade som skyldes langvarig overbelastning av en knokkel. Denne type brudd kan forekomme i flere av kroppens knokler, men er hyppigst i foten.

Utøvere som driver hallidretter som håndball, basket og volleyball, løpere og fotballspillere er spesielt utsatt for denne skadetypen.

Brudd i båtben og hælben forekommer hos langdistanseløpere og sprintere, mens brudd i mellomfotsben, (metatars) er hyppigst hos håndball og fotballspillere. Se figur 1.

Artikkelen fortsetter under bildet


FIGUR 1

Vi vet ikke sikkert hvorfor noen får slike brudd, men fotstilling, fottøy og mangel på vitamin D, kan være medvirkende årsaker.

Sykehistorie

Mange opplever de samme plagene en tid før selve bruddet skjer. Det er vanligvis ømhet og ubehag i noen dager til uker omkring det aktuelle benet. Så merker utøveren en plutselig smerte uten at det har vært noen stor belastning.

(Eksempel Pape Pate Diouf i Molde som løp alene med ball og plutselig falt sammen)

Det er umulig å fortsette vanlig idrettsaktivitet med en slik skade.

Behandling

Vanlig behandling er avlastning og ro med gips eller en stiv støvel (ortose).

I spesielle tilfelle er operasjon gunstig for å redusere tid vekk fra idrett. Hos idrettsutøvere er det også fare for nye brudd på samme sted senere i karrieren dersom man ikke opererer bruddet.

Det er samtidig viktig å korrigere fottøy og fotstilling slik at belastningen blir gunstigere. Dessuten må ernæring bedres og vitamin mangel korrigeres om man finner mangler.

Operativ behandling

Brudd i basis av 5te metatars (mellomfotsben) skal opereres hos idrettsutøvere. Se figur 2.

Artikkelen fortsetter under bildet


FIGUR 2

Bruddet i figur 2 går helt gjennom knokkelen, men det står på plass og da er det enkelt å fiksere dette med en skrue. Se figur 3.

Artikkelen fortsetter under bildet


FIGUR 3

Etter et par uker med avlastning på krykker kan utøveren begynne med forsiktig belastning i en sko med stiv såle. Han kan sykle og etter tre uker prøve å gå vanlig. Gjør det vondt må man redusere gangen. Etter 4 til 6 uker kan utøveren vanligvis gjenoppta løping og gå over til vanlig idrettsaktivitet.

Litt om operasjonen

Operasjonen foregår i narkose med lokal bedøvelse i tillegg. Dette reduserer smerter etter operasjonen. Vi legger et kort snitt på yttersiden av foten og borer opp gjennom margkanalen i benet forbi bruddet. Vi bruker røntgen gjennomlysning for å få korrekt posisjon av boret. Så forgjenger vi i benet og skrur inn en passe lang skrue slik at bruddet fikseres helt stabilt. Huden sys igjen, og det legges en myk bandasje rundt. Foten skal holdes høyt de første dagene, men både ankel og tær skal beveges.

Bruddet vil være solid grodd i løpet av en 6 ukers periode. Skruen bør ikke fjernes, i alle fall ikke så lenge man driver aktiv idrett.

HUSK

Vær oppmerksom på smerter og ømhet i foten spesielt om det er plager som sitter på yttersiden av foten! Snakk med fysioterapeut/lege. Om det foreligger en tretthetsreaksjon kan dette avklares ved en MR-undersøkelse. Spis fornuftig! Drikker du melk, spiser ost og tar tran får du nok vitamin D i kosten!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere