NEW YORK (Nettavisen): I et møte på mandag med det amerikanske smittevernsenteret CDC oppfordret leger dem med å være transparentene med tanke på hvilke bivirkninger som kan komme med de nye vaksinene som nå skal distribueres ut, melder CNBC.

Les også: Tjente 2150 kroner på å stå i korona-kø

Leger er bekymret

Allerede tidlig i desember håper man å kunne starte den omfattende vaksinering mot koronaviruset her i USA.

Moncef Slaoui, som leder regjeringens vaksineprogram, uttalte tidligere denne uken at den første vaksinen blir godkjent 11. eller 12. desember, og at utsendelsen kan starte to dager etter. Vaksinene det er snakk om er fra Pfizer og Moderna, vaksiner man sier er 95 prosent effektive.

Se video fra Pfizer øverst i saken der de informerer om hvordan de produserte og skal distribuere vaksinen rundt om i verden.

Tre vaksiner mot covid-19 er for tiden til godkjenning hos EU og dermed også for bruk i Norge, og en av dem er den fra Pfizer.

Les også: Forskernes kjempetabbe kan ha gitt oss koronavaksinen som endrer alt

Men ifølge Business Insider og legen Sandra Fryhofer har de bivirkninger man skal være oppmerksomme på.

Sandra Fryhofer uttalte på møtet med CDC på mandag at vaksinene som nå skal sendes ut krever at man tar to doser, og hun er nå bekymret over at pasienter ikke vil komme tilbake for den andre dosen fordi de opplever ubehagelige bivirkninger etter den første sprøyten.

- Vi må virkelig gjøre pasientene oppmerksomme på at dette ikke er noen dans på roser. De kommer til å kjenne at de har tatt en vaksine. De kommer nok ikke til å føle seg helt fantastisk. Men de er helt nødt til komme tilbake for den andre dosen, presiserer hun.

Les også: Noe drastisk har endret seg med korona og dødelighet

- Feber, muskelsmerter, hodepine og utmattelse

På møtet med CDC advarte leger om at offentlige helsearbeidere og de som har laget vaksinene er nødt til å advare folk om at vaksinene kan gi noe tøffe bivirkninger så de vet hva de har å forholde seg til - og så de ikke blir skremt fra å komme tilbake å ta den andre dosen.

Flere av dem som har tatt de aktuelle vaksinene fra Moderna og Pfizer har tidligere uttalt til CNBC at de opplevde å få feber, muskelsmerter, sterk hodepine, utmattelse og andre symptomer etter at de fikk vaksinen. Men de har også gitt tilbakemelding om at bivirkningen var kortvarige og som regel forsvant i løpet av ett døgn.

Både Moderna og Pfizer har også erkjent at vaksinene som nå skal sendes ut har bivirkninger som kan sammenlignes med milde koronavirus-symptomer.

- Du trenger en fridag etterpå

En kvinne i 50-årene fra North Carolina som har tatt Moderna vaksinen i to doser, sier hun ble «slått ut» etter å ha tatt den andre sprøyten.

Kvinnen hevder hun fikk «skikkelig migrene», som igjen tømte henne for krefter og satte henne ut av fokus den dagen. Kvinnen skal deretter ha tatt ha tatt hodepinetabletter og følt seg bedre dagen etter.

- Hvis dette viser seg å virke, så er folk nødt til å tøffe seg opp litt. Den første dosen er ikke noe problem. Men den andre dosen vil garantert slå deg ut. Du trenger fridag etter at du har tatt den andre dosen, sier kvinnen til CNBC.

Direktør ved CDC’s National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Nancy Messonnier, opplyste også på møte på mandag at de vil jobbe ute en veiledning for helsearbeidere om hva de skal gjøre om de føler seg dårlig dagen etter at de har tatt vaksinen.

Les også: Sykepleier kommer med sjokkerende opplysninger om koronapasientenes siste tanker og ord før de dør

Pfizer: - Milde bivirkninger

NTB melder på onsdag at Pfizer, som utviklet sin vaksine sammen med Biontech, hevder at deres vaksine for det meste har gitt milde bivirkninger etter den første dosen, framfor alt blant yngre deltakere, som trøtthet, hodepine og ledd- og muskelsmerter.

To deltakere meldte om influensalignende symptomer, som feber og frysninger, mens andre har meldt om rødhet og opphovning ved injeksjonsstedet, skriver NTB.

Les også: Innspurt før koronavaksinen kommer til Norge: – Vi jobber som gale