Leger slår alarm om ny kyllingbakterie

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm.

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm. Foto: (Nortura)

Rundt halvparten av kyllingene her i landet er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserveantibiotika ubrukelig.

01.12.14 04:44

Funnet av en ny type antibiotikaresistent bakterie i norsk slaktekylling får leger og fagfolk til å slå alarm. Veterinærinstituttet anslår at rundt halvparten av alle kyllinger er smittet av bakterien, som er resistent mot en gruppe antibiotika kalt kinoloner, skriver Nationen.

Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

– Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig backup for oss, sier professor i mikrobiologi Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Dersom kinoloner slutter å fungere, kan kompliserte infeksjonssykdommer få et dødelig utfall, advarer Simonsen.

Ifølge overlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus, som selv har forsket på antibiotikaresistens i 20 år, oppstår det lett resistens mot denne typen antibiotika.

– Nærmere 10 prosent av alle E.coli-bakterier i Norge er resistente mot kinoloner. For ti år siden var det samme tallet null, sier Berild.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.