RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leger som jukser

Riksrevisjonen har avslørt juks blant norske leger som koster staten godt over en milliard kroner årlig. Hvis dette kan bevises, bør de ansvarlige tiltales og eventuelt dømmes for det som er ren svindel.

Ifølge Dagsavisen har Riksrevisjonen avdekket omfattende feilkoding på åtte sykeshus.

I to tredjedeler av tilfellene har legene fortalt at pasientene lider av en annen sykdom enn det som er korrekt, og slik har sykehusene fått tilbake mer penger enn de har krav på.

I 2003 fikk sykehusene 18,7 milliarder kroner i refusjon, og hvis undersøkelsen fra Riksrevisjonen er representativ, så kostet feilkodingen staten 1,3 milliarder kroner dette året.

Tror du legene jukser bevisst?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Enkelte leger mener seg mistenkeliggjort: - De sier egentlig at alle norske leger er banditter som vil snyte staten, sier en oppbragt avdelingssjef på helsefaglig støtte, Just Ebbesen ved Rikshospitalet.

Just det!

Nå må man godta at det er en gråsone hvor pasientenes diagnoser faller mellom flere stoler, og hvor det er skjønn inne i bildet for å kode riktig diagnose. Man må også godta en viss feilmargin uten at det er svindel av den grunn.

Men når Riksrevisjonens tall viser at hver fjerde pasientkode er feil, og at 67 prosent av dem er feilkodet slik at sykehuset får mer refundert enn man har krav på - ja, da tegner man bilde av ren svindel satt i system.

På mange måter minner det om straffesaken som akkurat nå er gjennomført mot toppledelsen i rederiet OVDS. Rederiet jukset med tall for å få mer statsstøtte enn de har krav på, og konsekvensen ble beinhard for de involverte.

Riksrevisjonens neste skritt må være å gå dypere i materien for å luke ut ugresset i legestanden, og se om det er helt spesielle leger som er verre enn resten. Hvis ikke blir dette et slag i luften som mistenkeliggjør en hel yrkesgruppe hvor de aller fleste er hederlige mennesker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere