RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sykdommer som ebola og tuberkulose viser at verden er blitt mindre, og at kriser langt borte kan true oss her hjemme, påpeker nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser. Hun presenterte mandag en liste over det organisasjonen mener er ti humanitære kriser som er glemt av norsk mediene.
Sykdommer som ebola og tuberkulose viser at verden er blitt mindre, og at kriser langt borte kan true oss her hjemme, påpeker nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser. Hun presenterte mandag en liste over det organisasjonen mener er ti humanitære kriser som er glemt av norsk mediene. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Leger Uten Grenser: Oppmerksomhet hjelper

Sist oppdatert:
Tuberkulose, utrygge aborter, mangel på jordmødre i Pakistan og leger i Tsjad. Alt dette koster hundretusenvis av menneskeliv, og Leger Uten Grenser vil at vi skal bry oss.

Nok en gang bryter hjelpeorganisasjonen inn i sommerstillheten for å fortelle oss om humanitære katastrofer vi hører lite eller ingenting om.

– Jeg forstår at det er lett å føle avmakt, men jeg tror ikke det er noen grense for hvor mye man kan bry seg om andre, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum til NTB.

Hun ønsker seg mer oppmerksomhet om de «glemte menneskene» og sier det er en klar sammenheng mellom medieoppmerksomhet og at hjelpen kommer.

Ebola er et godt eksempel, ifølge Hurum. Sykdomsutbruddet i Vest-Afrika står ikke på listen over humanitære kriser, men det tok tid fra utbruddet startet og til det ble en verdensnyhet og en sak på toppledernes agenda. Så strømmet penger, medisiner og helsepersonell til.

– Det er ingen tvil om at det var medias oppmerksomhet som førte til at hjelpen kom, sier Hurum, som var i Liberia tidlig under utbruddet.

Vår egen frykt

Ebola var en dramatisk og skremmende historie i seg selv, men Hurum tror likevel ett hensyn var viktig for at folk fikk opp øynene:

– Det var nok aller mest fordi vi ble redde for å få det, sier hun.

Oppmerksomheten har ført til utvikling av medisiner og vaksiner mot ebola. Leger Uten Grenser håper det samme kan skje med tuberkulose, som ni millioner mennesker får hvert år. Denne står fortsatt på listen.

– De får ikke gode nok medisiner. Det er ikke så lenge siden vi hadde denne sykdommen her i Norge. Men siden vi ikke fortsatt er rammet, så prioriteres ikke det, sier Hurum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I fjor fikk ebola stor oppmerksomhet, noe som gjorde at mange bidro med penger. Leger Uten Grenser håper dette også vil skje for de glemte krisene. Her står ambulanser parkert i Liberia, som ble hardt rammet av ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Sykdomsutbruddene viser oss at verden er blitt mindre. Selv skulle Hurum ønske det er solidaritet og medmenneskelighet som får oss til å ville hjelpe, men hun nøler ikke med å minne oss på at tuberkulose kan komme hit – igjen.

– Jeg blir ofte kalt naiv fordi jeg predikerer medmenneskelighet. Men jeg syns det er de som tror vi kan la være å bry oss, som er naive.

Fakta: Leger uten grensers liste over verdens glemte kriser

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Tsjad: Det er bare 500 leger i Tsjad, der malaria, underernæring og meslinger herjer. Samtidig kommer det mange flyktninger til landet.

* Mangel på mental helsehjelp: Tre av fire fattige personer med behov for mental helsehjelp, får det ikke. Hvert år begår 600.000 av disse selvmord.

* Utrygge aborter: Slike inngrep koster en kvinne livet hvert tiende minutt. Det gjennomføres omkring 20 millioner utrygge aborter hvert år. Det er store mørketall.

* Kongos glemte provins: Vold og sykdom herjer i Katanga-provinsen i Kongo, men så godt som ingen hjelpeorganisasjoner er til stede. Det eksisterer ikke noe lokalt helsevesen.

* Barn med hiv: Det trengs mer penger for å gi medisiner til alle barn med hiv. Uten medisiner vil alle barn født med hiv dø før de fyller to år.

* Haiti: Den omfattende nødhjelpen etter jordskjelvet for fem år siden har i liten grad blitt brukt til helsehjelp.

* Den sentralafrikanske republikk: Det borgerkrigsrammede landet har omkring 430.000 internt fordrevne. Både helsehjelp og mat mangler.

* Nyfødtdødelighet i Pakistan: Hver dag dør 530 nyfødte barn i Pakistan, til sammen 194.000 i året. Det mangler leger og jordmødre og annenhver kvinne føder barnet sitt hjemme.

* Tuberkulose: 9 millioner mennesker utvikler tuberkulose hvert år. Utvikling av medisiner går sakte, fordi de som oftest rammes, er fattige. Dessuten er resistente former på frammarsj.

* Malaria: Hvert minutt dør et barn av malaria, til tross for at det finnes både forebyggende tiltak og medisiner. Til sammen 600.000 mennesker dør hvert år av sykdommen.

Mennesker og tall

Over hele verden dør kvinner av utrygge aborter. Barn dør av aids fordi det mangler hiv-medisiner tilpasset nettopp barn. Gjengangeren malaria tar fortsatt livet av 600.000 mennesker hvert år. Og mangel på helsepersonell gjør at sykdommer som ellers kan helbredes, samt trafikkulykker og vold, koster langt flere liv enn nødvendig, for eksempel i Katanga-provinsen i Kongo og i Tsjad.

Selv om Leger uten grensers liste er full av statistikk og tragiske dødstall, vil hjelpeorganisasjonen Leger uten Grenser at vi skal se menneskene det gjelder:

– Det er ikke «de andre». De er akkurat som oss. De er mødre, fedre og besteforeldre som ønsker det samme som oss: Å være frisk, trygg og være sammen dem de er glad i, påpeker Hurum.

Prioriteringer

Haiti står også på årets liste, selv om jordskjelvet for fem år siden har gitt landet massiv oppmerksomhet – og milliarder i hjelp. Men lite har blitt brukt på å bygge opp helsevesenet.

Her er det ikke nødvendigvis mediene som har sviktet. Hurum utfordrer politikerne til å prioritere annerledes.

– Først må folk overleve, så må de få gå på skole og få jobb, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere