RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ANGREPET: Helsepersonell fotografert i en av de gjenværende delene av Leger Uten Grensers sykehus etter luftangrepet i Kunduz natt til lørdag. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix
ANGREPET: Helsepersonell fotografert i en av de gjenværende delene av Leger Uten Grensers sykehus etter luftangrepet i Kunduz natt til lørdag. Foto: Leger Uten Grenser / NTB scanpix

Leger Uten Grenser til USA: – Dette angrepet er avskyelig

Sist oppdatert:
Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble truffet av flere bombeangrep.

– Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, skriver sykepleier Lajos Zoltan Jecs på organisasjonens nettsider. Han har jobbet ved sykehuset i Kunduz i flere måneder.

Etter alt å dømme var det amerikanske luftangrep som rammet sykehuset og tok livet av minst 19 personer.

– Hele situasjonen var veldig krevende. Vi så våre kollegaer dø. Farmasøyten vår, jeg snakket med ham senest i går og planla lagerbeholdningen, og så døde han der inne på kontoret vårt, forteller Jecs.

– Kaos

MSF opplyser at luftangrepet pågikk i over en time, også etter at organisasjonen gjentatte ganger hadde kontaktet afghanske og amerikanske militærtjenestemenn i Kabul og Washington for å informere om bombingen.

– MSF ringte desperat til NATO og Washington da bombene falt over sykehuset, sier en ansatt til Reuters.

Organisasjonen har publisert bilder som viser bygningen som står i flammer og medisinsk personell som er sjokkert og forvirret over det som skjer, men som fortsetter å jobbe for å redde livet til mange av de sårede.

– De første øyeblikkene var bare kaos. Mange nok ansatte hadde overlevd til at vi kunne hjelpe alle de sårede det var mulig å behandle. Men det var for mange vi ikke kunne hjelpe, skriver Jecs.

DREPT: Tre hjelpearbeidere er drept, mens 30 er savnet etter et bombeangrepet mot Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz. Den siste uken har byen vært åsted for voldsomme kamper mellom Taliban og afghanske sikkerhetsstyrker med støtte fra NATO. Foto: Leger uten grenser / NTB scanpix


– Sjokkert

Blant de 19 dødsofrene er både MSF-medarbeidere og pasienter, derav tre barn. Ytterligere 37 er alvorlig såret.

– Jeg var sjokkert, emosjonell og i tårer da jeg kom til sykehuset, sier Qiamudeen, en 31 år gammel forretningsdrivende som mistet sin nabo i angrepet. Qiamudeen forteller til AFP at sykehuset var svart og fylt av lukten av brent kjøtt, og at lik på stedet var forkullet til det ugjenkjennelige.

Det var 105 pasienter og pårørende og over 80 ansatte på sykehuset da det ble angrepet. Noen av de mest kritisk sårede ble overført til et sykehus i Puli Khumri, som ligger to timers kjøretur unna.

Obama kondolerer

Lørdag kveld kondolerte USAs president Barack Obama etter hendelsen.

– På vegne av det amerikanske folket sender jeg mine dypeste kondolanser til de medisinsk ansatte og andre sivile som ble drept og skadd i den tragiske hendelsen ved et Leger Uten Grenser-sykehus i Kunduz, sier Obama.

Presidenten sier han vil avvente resultatene fra granskingen til forsvaret før han tar stilling til omstendighetene rundt tragedien.

Det amerikanske forsvaret har innrømmet å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset til Leger Uten Grenser.

– Angrepet kan ha ført til utilsiktede skader på et sykehus i nærheten, opplyser Pentagon.

Krever forklaring

Leger Uten Grenser krever en forklaring fra USA på hvordan noe slikt kunne skje.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier styreleder Meinie Nicolai i MSF.

USAs forsvarsminister Ash Carter sier amerikanske myndigheter vil granske det som skjedde. Men Nicolai krever en uavhengig gransking av angrepet. Det samme har FNs generalsekretær Ban Ki-moon tatt til orde for. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere