RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leger vil ha dyrere godteri

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Det skjer en dramatisk fedmeutvikling. Derfor vil Den norske legeforening gjøre usunn mat dyrere.

- Det skjer en dramatisk fedmeutvikling. Vi er helt nødt til å snu den trenden vi ser i dag, sier president i legeforeningen Hege Gjessing til Vårt Land.

Vil ha bedre merking
Legeforeningen vil ha differensiert moms på sunne og usunne matvarer. Momsen på frukt og grønt må fjernes, og avgiften på sukker og sukkerholdige varer må økes.

I tillegg vil foreningen har et forbud mot transfett i matvarer solgt i norske butikker.

Transfett er en type fler- eller enumettet fett, og kan øke faren for hjertesykdom og kreft. Men det finnes nå sjeldent i norske produsenters varer. Transfett kan finnes i blant annet frityrfett som brukes i gatekjøkken, bakefett i kjeks og kaker, i noen suppeposer eller potetchips.

Legeforeningen mener merking av matvarer som nøkkelhullordningen er et skritt i riktig retning. Ordningen må nå følges opp med nye og bedre tiltak, for eksempel merking av saltinnhold på bearbeidede matvarer også når det gjelder fisk og kjøtt.

- Det er definitivt et samfunnsansvar å forebygge livsstilssykdommer. Norge har muligheten til å bli et foregangsland når det gjelder folkehelse, understreker Gjessing.

Legeforeningenlister opp flere tiltak de mener vil bidra til en bedre folkehelse:

- Det må innføres differensiert momssystem på sunne og usunne matvarer. Momsen på frukt og grønt må fjernes. Avgiften på sukker og sukkerholdige varer må økes.

- Det må innføres skjerpede retningslinjer for markedsføring av usunn mat overfor barn og unge. Matvarer må merkes så det blir enkelt å velge sunt.

- Det må innføres et generelt forbud mot transfett i matvarer solgt i norsk dagligvarehandel.

- Gratis frukt og grønt hver skoledag må innføres for alle elever i grunnskolen og finansieres med øremerket tilskudd.

- Helsetjenesten må styrke sin ernæringskompetanse, blant annet ved individuelt tilpassede kostholdsråd.

Vil gjemme godteriet
Legeforeningen er ikke de eneste som ønsker strengere tiltak i matbutikken, for at folk skal få i seg mindre godteri og sukker. Side2 skrev tidligere denne uken om artikkelen «Sukkervarene må bak forheng».

- Det som regnes som «godterier» burde absolutt bak et forheng, ikke være fristende foran kassa eller når du kommer sulten inn i butikken, sier forfatterne bak.

De påpeker at store deler av befolkningen sliter med å regulere forbruket av sukker og søtningsstoffer.

- Etter vårt skjønn er det på tide at myndighetene griper inn og innfører sukkerrestriksjoner.

BAKGRUNN:

Artikkelen viser til at det er en sammenheng mellom forbruket av sukker og overvekt og fedme , og at det derfor god grunn til å redusere forbruket av sukker og søtningsstoffer i befolkningen.

Fedmedebatt for fullt
Ikke nok med at godteridebatten er i gang, så har også treningsentusiast Kari Jaquesson, og leder for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, vært i heftg diskusjon den siste tiden. Overvektsdrøftingen startet da Jaquesson la ut et blogginnlegg om sykelig overvekt.

Det som fikk Jaquesson til å se rødt er at Foss i en artikkel fra Vårt Land blant annet fortviler over at «fymat» som frossenpizza har fått det grønne nøkkelhullmerket.

«Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett», skrev hun blant annet i blogginnlegget.

- Først og fremst må jeg si jeg er lei den triaden mot meg som person, sa Foss til Side2 fredag, og la til:

- Jeg diskuterer gjerne sak, men det blir feil at hun går til angrep på meg som person

HER ER ALT OM SAKEN:

Mest lest på Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere