*Nettavisen* Nyheter.

Legevakten: – Folk i coronakarantene går på butikken og på treningssenter

Dagrun Linchausen fra legevaktsentralen forteller at de får meldingen om folk i coronakarantene som drar på butikken og på treningssenter.

Dagrun Linchausen fra legevaktsentralen forteller at de får meldingen om folk i coronakarantene som drar på butikken og på treningssenter. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Personer som kan utgjøre en smitterisiko dropper jobb, men går likevel på butikken og på treningssenter, ifølge legevaktsjefen.

05.03.20 10:10

– Vi har fått flere meldinger om at personer som vi antok var i hjemmekarantene, lever som normalt bortsett fra at de ikke går på jobb. Tipsene går blant annet ut på at folk i karantene går på butikken og på treningssenter. Det må man ikke gjøre, sier legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen til Bergens Tidende, som var først ute med nyheten.

Hun understreker til avisen at karantenereglene gjelder hele døgnet, og ikke bare i det tidsrommet man skulle vært på jobb.

Få siste nytt om viruset i vårt nyhetsstudio her


- Vanvittig frustrert

En som reagerer på at folk bryter karantenen er småbarnsmamma Rebecca Island fra Bergen.

I en kommentar på Facebook skriver hun at hun selv er kreftsyk og påpeker at det at folk bryter karantenen kan ha store konsekvenser for mange.

«Dette gjør meg vanvittig frustrert! Som kreftsyk småbarnsmor som kjemper min livs kamp for å overleve en sykdom legene sier vil ta livet av meg, er jeg helt avhengig av min helse og den helsehjelpen jeg kan få på sykehuset», skriver hun i en kommentar på Facebook til en sak hos BT.no.

Les også: Studie: Coronaviruset har mutert til en aggressiv variant

Klikk på bildet for å forstørre. Rebecca Island fra Bergen reagerer på at mennesker velger å bryte karantenen. Foto: Privat

Rebecca Island fra Bergen reagerer på at mennesker velger å bryte karantenen. Foto: Privat

«Å bli satt i karantene eller i verste fall bli syk kan få enorme konsekvenser for folk som meg, vi som er i risikogruppen»

Hun skriver videre at hun synes det er tankeløst og uansvarlig å bryte karantenen og at hindring av smittespredning er en viktig, kollektiv dugnad for å hindre at liv går tapt.

«Hvem ønsker å ha andres «blod» på sine hender??? Skjerpings til dem det gjelder!! Hilsen en småbarnsmamma som vil leve!»

Les også: Nav: Arbeidsgivere kan corona-permittere ansatte på to dagers varsel

Til Nettavisen forteller Island at hun blir svært opprørt når hun leser at friske mennesker tilsynelatende ikke tar på alvor hvilke konsekvenser det nye viruset kan ha for mennesker i risikogrupper.

- Folk må forstå at vi her har et kollektivt ansvar for å hindre spredning av smitte. Selv om noen er uten symptomer, så kan de faktisk være bærere av viruset og dermed smitte andre, som ikke vil tåle viruset på samme måte. De har jo fått karantene for en grunn. Den må opprettholdes, selv om de føler seg i fin form, sier hun.

Les også: 56 personer med bekreftet smittet med coronavirus i Norge

Isolering og karantene

Folkehelseinstituttet (FHI) opererer med to ulike begrep; isolering og karantene. De som har fått påvist coronasmitte, eller som venter på prøvesvar, skal være i hjemmeisolasjon. Det betyr at pasienten ikke skal forlate hjemmet.

De som derimot har hatt nærkontakt med en person som er smittet, som for eksempel familiemedlemmer, skal være i hjemmekarantene. Det innebærer at man kan gå ut av eget hjem, men man anbefales å unngå nærkontakt med andre, skriver FHI på sine sider.

Dette betyr at man bør unngå følgende:

  • å gå på jobb eller skole
  • reiser og offentlig transport
  • andre steder der man lett kommer nær andre

Folk som bryter med karantenereglene blir ikke straffet:

– Vi har ingen sanksjonsmuligheter, men kan bare mane folk til at de tar samfunnsansvar slik at vi begrenser smitte. Det handler om god borgerånd, sier legevaktsjefen til BT.

Strengere i Danmark

I Danmark er reglene litt annerledes.

Regjeringen i landet har gitt politiet myndighet til å anholde antatt virussmittede som nekter å teste seg for coronaviruset eller å isolere seg.

Det er spesielle paragrafer i den såkalte epidemiloven som gir danske myndigheter mulighet til å ta i bruk omfattende maktmidler for å hindre at viruset sprer seg, melder NTB.

Politiet kan anholde folk som mistenkes å være smittet, men som nekter å la seg undersøke. Det samme gjelder smittede som ikke vil bli passert i hjemmekarantene, skriver avisa Politiken.

Lovverket gjør det også mulig å sperre av områder der det er mistanke om smitte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.