Gå til sidens hovedinnhold

- Legg ned Sametinget

Denne stortingspolitikeren mener at svindelsaken i Sametinget bør være spikeren i kista for institusjonen.

- At han klarte å få refundert 78.000 kroner for 4700 kroner i reiseregninger fatter jeg ikke. Jeg trodde at når du leverer reiseregninger så må du levere kvitteringer også. Denne saken føyer seg inn i rekken av tull og pengerot som samene har drevet med i tinget. Sametinget er et pengesluk som overhodet ikke har bidratt til å fremme samisk kultur og samisk språk, sier Frps stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen.

Programfestet nedleggelse
Nettavisen formidlet torsdag Nordlys-saken om Sametingets tidligere visepresident, Johan Mikkel Sara, som nå er tiltalt for bedrageri. Sara betalte 4700 kroner for flybilletter til og fra Sametinget, men fikk refundert 78.000 kroner for de samme billettene.

- Alle disse negative tingene forsterker vårt syn om at Sametinget bør legges ned, og at pengene bør brukes til å fremme samisk språk og kultur på andre måter, sier Johansen.

Frp har i flere år hatt partivedtak på å legge ned Sametinget. Nettavisen skrev blant annet om dette i Siv Jensens regjeringsplan fra 2008 (les den her).

Vil sende pengene til andre
- Til sammen bruker vi 1 milliard kroner årlig på formål gjennom Sametinget. Selve tinget koster rundt 200 millioner å drive. Representantene og de som jobber der får ganske godt betalt. Når man har et sameting skulle man forvente at det har legitimitet, men Sametinget har ikke engang legitimitet blant samene, sier Ørsal Johansen.

Han mener at samene, på lik linje med alle andre nordmenn, bør fremme sine politiske synspunkter gjennom kommunestyrer, fylkesting, Stortinget og de ulike interesseorganisasjonene, og at en milliard kroner kan brukes bedre av andre institusjoner som fremmer samisk språk og kultur.

- Vi har for eksempel høyskolen i Alta som er en god pådriver, og det finnes også flere andre samiske institusjoner og foreninger som kan gjøre denne jobben, sier han.

LES FLERE SAKER:

Kommentarer til denne saken