RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legger 18,5 milliarder på bordet

Sist oppdatert:
Det danske rederi- og industrikonsernet A.P. Møller - Maersk er nå klare til å gjennomføre et av tidenes oppkjøp i shippingbransjen når de legger 18,5 milliarder kroner på bordet for containerrederiet P&O Nedlloyd
A.P. Møller vil ved oppkjøpet skape de som blir verdens suverent største containerrederi med en flåte på 450 skip. Samtidig kan aksjonærene i det nederlandske containerrederiet P&O Nedlloyd glede seg over heftig gevinst, blant dem skipsreder John Fredriksen.

A.P Møller skriver i en melding i dag at de har til hensikt å legge inn et kontantbud på 57 euro pr. aksje i P&O Nedlloyd, noe som priser rederiet til 2,3 milliarder euro, eller drøye 18,5 milliarder norske kroner.

A.P. Møller-konsernet som sleivet sies å eie halve Danmark, bør ikek ha problemer med å løfte kjøpet med sin markedsverdi på 235 milliarder kroner.

Budvarslet kommer etter at rederiene i går måtte bekrefte samtalene om et oppkjøp etter at rykter hadde begynt å svirre i markedet. P&O Nedlloyd-aksjen steg markert, men budet ser ut til å slå selv de mest optimistiske spådommene. Budet representere en premie på 40 prosent i forhold til sluttkursen før forhandlingen ble bekreftet.

Dersom oppkjøpet faller på plass, vil danskene kontrollere en femtedel av verdens containermarked og samtidig sitte med et stort antall nybyggskontrakter for fremtidig ekspansjon.

Fredriksen som har vært en av de største aksjonærene i P&O Nedlloyd det siste året vil ifølge beregninger gjort av TV2 Nettavisen kun se frem til en gevinst på 500 millioner kroner på sin investering i containerrederiet. Det kommer i tillegg til allerede realiserte gevinster på en kvart milliard. Fredriksen skal sitte med omkring 5 prosent av aksjene i P&O Nedlloyd etter å ha solgt seg ned fra knappe prosent ved årsskiftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere