RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legger fram nye SMS-bevis

Sist oppdatert:
Aktor leste opp nye meldinger som jenta har sendt til Øygard. Les meldingene og følg rettssaken live her.

HAMAR (Nettavisen): Den 17 år gamle jenta inntok vitneboksen mandag for å fortelle sin historie om hvordan en mann hun anså som en onkel, raskt skal ha blitt til noe mye mer.

Ankesakens første dag ble følelsesladet for 17-åringen. Det hele toppet seg da statsadvokat Thorbjørn Klundseter spurte henne ut om det første samleiet som skal ha funnet sted i ekteparet Øygards seng på hytta. Jenta tok flere ganger til tårene.

Les saken: Jenta (17) forklarte seg om det første samleiet

- Skjedde så ofte
Tirsdag klokken 10.00 inntok jenta på nytt vitneboksen. Aktor Klundseter fortsatte sin utspørring og ba henne fortelle om kontakten med Øygard utover høsten 2009.

- Kontakten ble mer og mer, fortalte hun. På telefon sa Øygard at DET - altså at de to hadde samleie - ikke skulle skje igjen, sa jenta.

Om samleiene sa hun at hun ikke kan huske når det neste skjedde.

- Det skjedde så ofte, så jeg husker ikke hvilken rekkefølge det skjedde i, sa hun med lav og rolig stemme.

Alkohol på hyttetur
Videre forklarte jenta seg om de mange hytteturene med Rune Øygard og kona.

Hun fortalte blant annet om et opphold der hun var alene én natt i Finndalen med Rune Øygard, ettersom kona overnattet hjemme i Vågå i forbindelse med arbeid. Denne kvelden skal hun ha fått servert seks-sju glass med alkohol, blant annet fra en blank flaske som hun ikke vet hva var.

- Jeg var ikke vant med alkohol, så jeg tålte ingenting, fortalte jenta.

Hun kunne heller ikke huske om det skjedde noe seksuelt mellom Øygard og henne i løpet av denne kvelden.

Videre forklarte jenta seg om hvordan hun og Øygard sov når de dro på ulike reiser i Norge. Ofte skal det ha blitt bestilt dobbeltrom og dobbeltseng.

Les også: Undersøker fortsatt nye mobiltelefoner

Forklarer seg om alle samleiene
Klundseter spurte videre om jenta konkret kunne nevne alle stedene samleiene har skjedd.

- Hjemme hos ham, på begge hyttene, seteren, i Molde, i Oslo og i Larvik, repliserte jenta. Hun forklarte seg med lav stemme og fortsatte:

- Hjemme i Vågå var ofte Reidun der, men hun la seg ofte før meg og Rune.

Aktor vil vite mer om det som skal ha vært det siste overgrepet mot jenta på et hotell i Oslo. Hun fortalte at de to la seg i dobbeltsenga og at hun sovnet. Da hun våknet igjen, fant hun Øygard i senga hos dem der hun selv pleide å ligge.

- Jeg hørte at han var lei seg og at han ville kose litt før jeg skulle legge meg. Jeg ble jeg lei meg fordi jeg var den som hadde gjort at han ble lei seg, forklarer jenta. Deretter skal de to ha hatt samleie i dobbeltsenga, forklarte hun.

Øygard forlot salen
Etter pausen tok jentas forsvarer, Nina Emilie Braathen Hjortdal, ordet og fortalte at hennes klient syns det var vanskelig å forklare seg med Øygard til stede.

Øygard godtok dette, men hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, understreket overfor juryen at dette ikke innebærer noen form for innrømmelse fra Øygard - utover at han skjønner det er vanskelig for jenta å forklare seg.

Etter plassbyttet var gjennomført fortsatte statsadvokat Klundseters utspørring. Han spurte om tiden da jentas forhold til sin nåværende kjæreste ble kjent.

- Først i 2011 hadde vi et vanlig forhold som kjærester har, vi snakket sammen hver dag, sa jenta om forholdet til eksordføreren.

«Jeg vil ikke mer. Nå er det slutt»
Deretter fortalte hun videre om tiden rundt sommeren 2011 da hun møtte gutten hun nå er kjæreste med. Etter en pizzakveld med denne gutten og noen andre venner forteller hun at hun ringte Øygard seint en kveld.

- Vi hadde ikke gjort noe spesielt, bare flørtet litt, fortalte jenta om det hun sa til Øygard på telefon.

Videre sendte hun Øygard en SMS per telefon: «Jeg vil ikke mer. Nå er det slutt»

Likevel dro Øygard og jenta til Oslo og videre til Larvik. På denne turen hadde de to ifølge jenta samleie.

- Ringte meg 17 ganger
Videre fortalte hun om episoden der hun skulle spise middag med Stoltenberg.

Denne dagen fikk jenta beskjed av moren om at hun måtte ta bussen tilbake til Ottadalen - til en overraskelse, forklarte jenta. Det viste seg at dette dreide seg om en middag med blant andre statsminister Stoltenberg på Vianvang.

- Jeg tror Rune ringte meg 17 ganger på bussturen. Jeg tok telefonen noen ganger. På SMS skrev jeg at jeg ikke ville ligge (overnatte), fortalte jenta.

Hun møtte aldri Øygard og droppet middagen.

Samme dagen fortalte jenta både moren til kjæresten og faren sin om forholdet til Øygard.

- Pappa, du vet ikke hvor alvorlig det er, forklarte jenta at hun fortalte faren. Senere informerte hun også moren om saken

Les også: Her er de skjulte Skype-samtalene

Nye SMS-bevis
Klokken 14.45 la aktor fram nye tekstmeldinger fra flere av telefonen Kripos har vært igjennom.

Flere av meldingene som ble lagt fram er svært like i ordlyden som tidligere fremlagte SMS-meldinger.

Aktor leste først opp fra en melding som jenta har sendt til Øygard, der hun blant annet omtaler ham som gutten sin.

Meldingen inneholder også <3 «Rune, du gjør meg så glad», skriver jenta, som også skriver at alderen ikke har noe å si.

«Jeg vil gjerne bli mor til dine og mine unger», skriver jenta i en annen melding. I en siste sto det: «God natt min kjære kjæreste

<3 elsker deg <3 kan jeg kalle deg gutten min nå da? Håper du har det bra».

I en av meldingene uttrykker jenta at aldersforskjellen mellom dem ikke har noe å si.

Forsvarer Larsen brøt inn og sa at hun ikke helt hang med på hvilken telefon det er snakk om. Etter det tok rette en kort pause.

Etter pausen bekreftet jenta på spørsmål fra aktor at det var mange «kjærlighetserklæringer» mellom de to, som den tekstmeldingen han la fram før pausen. Videre sier hun at det ikke var noe spesielt «språk» med spesielle betydninger mellom dem.

- Fikk kjæreste for å dekke over Øygard-forholdet
Etter å ha lagt fram ny SMS-korrespondanse mellom fornærmede og tiltalte, spurte Klundseter jenta om hennes tidligere kjærester.

17-åringen fortalte blant annet at forholdet til en gutt i 2010 var vanskelig, fordi hun samtidig måtte dekke over forholdet hun hadde til Rune Øygard. Selv om hun ikke var helt sikker på forholdet til gutten, fortalte hun at hun valgte å prøve.

- Vi var veldig redde for at det skulle bli noen rykter og at folk skulle skjønne det, sa jenta.

Ifølge jenta var Rune Øygard fornøyd med at hun fikk seg et «alibi», altså en jevnaldrende kjæreste.

Skal forklare seg om tidligere kjæreste
I forbindelse med et nytt vitne som senere er kalt inn i saken ba aktor Klundseter om at pressen skal ilegges et referatforbud, noe som betyr at at pressen får være til stede i salen, men ikke får gjengi det som kommer fram i vitneforklaringen.

Da Øygard-saken var oppe til behandling i tingretten, ble dørene lukket for pressen ved to anledninger; Det var da kvinner som Rune Øygard har hatt forhold til forklarte seg. I de tilfellene - og i mange andre tilfeller - er begrunnelsen at vitnene ikke vil forklare seg fullstendig i saken dersom publikum og presse er til stede.

Etter ha konferert på bakrommet tirsdag morgen opplyste rettens administrator at vilkårene for lukkede dører er til stede. Retten kom imidlertid fram til at det holder med referatforbud knyttet til navnet til den tidligere kjæresten som skal forklare seg.

Dette betyr at pressen kan være til stede under hele forklaringen hans, og kan referere når den fornærmede jenta forklarer seg om sin tidligere kjæreste.

Hardkjør fra Øygard-forsvarer
Etter statsadvokat Thorbjørn Klundseters utspørring av jenta skal Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, ta over. Hun har tidligere varslet at hun kommer til å kjøre en tøffere linje overfor den mindreårige jenta.

- Jobben er å finne ut av om hun snakker sant, men jeg har ikke varslet at jeg skal være tøff. Jeg er slik som jeg er, sa Larsen på vei ut av rettssalen på Hamar etter ankebehandlingens første dag.

Det er høyst usikkert om Mette Yvonne Larsen kan starte sin utspørring i løpet av tirsdagen.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (53) ble 17. desember 2012 dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Dommen lød på fire års fengsel. Øygard ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Han anket saken på stedet.

* Ankesaken starter i Eidsivating lagmannsrett på Hamar mandag 22. april. Det er satt av 16 dager til behandlingen.

* Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over.

* Etter at Øygard ble dømt i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.

* Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

(Kilder: NTB/ Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere