RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Legger mal for likelønn

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er duket for en het helg som kommer til å legge føringer på hele vårens lønnsoppgjør.

I kjølvannet av finanskrise og turbulente tider ble det tidlig klart at vårens hovedtariffoppgjør måtte bli et slags ekko av solidaritetsalternativet fra 1990-tallet. Det betyr et moderat lønnsoppgjør der den konkurranseutsatte industrien, som også ved inngangen til dette tiåret sliter hardt, settes i front og danner rammene for resten av oppgjøret, den såkalte frontfagsmodellen. Derfor er det et såkalt forbundsvist oppgjør i år, med Fellesforbundet først ut.

Likelønnskampen er den store altoverskyggende overskriften ved vårens oppgjør for mange grupper, blant andre renholdsarbeiderne og sykepleierne, men uansett er det slik at rammene som settes i industrien vil være med og sette malen også på årets likelønnsprofil.

Fristen utløper
Det mektige Fellesforbundet krevde at meklingen for frontfagene ble avsluttet sist tirsdag, og det betyr at fristen for enighet går ut ved midnatt natt til søndag. Det er mye på spill både for Fellesforbundets leder Arve Bakke, som selv om han har solid fartstid, er ny som forhandlingsleder, og for riksmeklingsmann Kari Gjesteby, som også har sin første ilddåp i jobben. Lykkes ikke hun, går 35.000 ansatte i mer enn 800 bedrifter ut i streik fra søndag morgen. Fellesforbundet krever sikring av kjøpekraften og mer til de lavtlønte.

Bakkes motpart, den erfarne ringreven Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, har stilt knallharde motkrav med blant annet utvidet arbeidstid og kutt i minstelønnsgaranti og andre garantibestemmelser.

Det er imidlertid slik at både Fellesforbundet, Norsk Industri og regjeringen er opptatt av at frontfagmodellen skal bestå, og at streikefaren dermed kan vurderes som mindre, etter det ANB erfarer. Dårlige tider vanskeliggjør også en streik i industrien for alle parter. Det forhindrer ikke at det er stor avstand på få kroner i et magert oppgjør.

Slag i slag
De neste dagene er det frist også i byggfagene og hotell og restaurant, der det også er brudd i meklingen. En lavlønnsprofil, i tillegg til striden om arbeidstid, vil koste mer i hotell og restaurant enn i frontfagene, og det kan medføre streikefare. Men en streik vil også koste dyrt for arbeidsgiversiden.

Også i offentlig sektor er det knyttet stor spenning til årets oppgjør. Må regjeringen inn med friske penger i en likelønnspott, slik blant andre sykepleierne og forhandlingslederne i de statlige arbeidstakerorganisasjonene krever?

Alt må innenfor ramma, sier Arve Bakke, i full forståelse med LO-leder Roar Flåthen. Kanskje ikke staten ender opp med å bla opp fullt så mye i en likelønnspott. Det avhenger av hvor fleksibelt resultatet av helgens drama blir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere