Oslo (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer til å legge ned en krans på Utøya i forbindelse med ettårsmarkeringen for terrorangrepene, melder NTB.

Etterlatte reagerte
Flere etterlatte har henvendt seg til Stoltenberg om gjennomføringen av ettårsmarkeringen 22. juli. Mange har reagert på at det i utgangspunktet kun var lagt opp til kransenedleggelse i regjeringskvartalet og at statsministerens tale på Utøya skal skje mens de ikke får være der.

- Krans i Tyrifjorden
- Det viktigste for statsministeren er at hele dagen bærer preg av ett eneste ønske: å være til stede for og sammen med dem som mistet sine kjære, for dem som ble skadet og for dem som ble berørt. Han er innstilt på å delta på et arrangement sammen med de etterlatte her, og legge ned en krans i Tyrifjorden, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til VG.

AUF har fra før planlagt å ha et lukket arrangement for medlemmene, med taler av blant andre Jens Stoltenberg, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og LO-leder Roar Flåthen, skriver avisen.

Mer om Utøyadagen 2012 på AUFs hjemmesider.

Program for ettårsmarkeringen

Ettårsdagen for angrepene mot Utøya og i regjeringskvartalet vil bli markert på ulike måter rundt om i landet. Regjeringen har besluttet å legge til rette for nasjonale markeringer i forbindelse med ettårsdagen for 22. juli 2011. Her er programmet, slik det presenteres på regjeringen.no.

Kl. 08.00 Etterlatte får besøke Utøya (fra kl 8 og etter kl 1700)

Ansvarlig: Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli hendelsene, praktisk bistand fra Helsedirektoratet/Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Kl. 09.30 Kransenedleggelse i regjeringskvartalet

Ansvarlig: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD)

Kl. 11.00 Minnegudstjenester

Det vil bli avholdt spesielle minnegudstjenester i Hole kirke på Ringerike og Oslo domkirke. Øvrige menigheter i Den norske kirke vil legge opp til egne, lokale gudstjenester denne dagen.

Ansvarlig: Den norske kirke (DNK)

For gudstjenester i øvrige kirker, kontakt menigheten direkte.

Kl. 12.00 AUF-arrangement på Utøya fra kl 12

Ansvarlig: AUF, praktisk bistand fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Kl. 20.00 Nasjonal minnekonsert 22.7.12, Rådhusplassen i Oslo

Ansvarlig: Kulturdepartementet i samarbeid med NRK Aktivum

Blant de som deltar er deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni og Halvdan Sivertsen. I tillegg kommer Kringkastingsorkesteret (KORK). Flere av artistene har laget nye sanger og tekster til denne konserten. Forfatterne Karl Ove Knausgård og Frode Grytten skal lese nyskrevne tekster om 22. juli og det blir videoinnslag med noen av de som ble rammet av fjorårets hendelser.

Konserten er åpen for alle og vil også bli sendt direkte på NRK1.

Det er NRK som arrangerer konserten på oppdrag fra Regjeringen.

Skal etablere minnesmerke
Sist uke opplyste kulturminister Anniken Huitfeldt at det skal etableres et minnesmerke etter terrorangrepene 22. juli i regjeringskvartalet, i tillegg til et minnesmerke på landsiden ved Utøya.

På det nasjonale minnesmerket i regjeringskvartalet skal navn på alle de drepte stå, opplyser Kulturdepartementet.

- Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. De skal være tilgjengelig for alle, uttalte Huitfeldt til NTB.

Hun sier det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet og at man derfor har valgt plassen foran Deichmann i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging.

Når det gjelder Utøya-minnestedet, skal Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet gå i samtaler med grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare hvor det kan kjøpes tomt. Hole kommune er også involvert i prosessen.