Lei av å gjøre husarbeid?

Foto: (Thinkstock)

Dropp det - det kan være farlig.

16.01.11 14:58

(SIDE2): Jobbe, trene, passe unger og holde orden i hjemmet? Det er nok å henge fingrene i, og uansett hvor effektivt man gjør det, så har døgnet bare 24 timer.

Hjemmestresset
Men nå viser ny forskning at du med god samvittighet kan droppe å plugge i støvsugeren eller styre på kjøkkenet - det kan nemlig være farlig å holde hjemmet ryddig og rent.

Økt stressnivå og høyt blodtrykk er nemlig resultatet.

Tyngende ansvar
En rekke studier har kartlagt at mange av oss har et høyt stressnivå på jobb, men nå viser det seg altså at vi ikke nødvendigvis stresser mindre når vi kommer hjem.

University of Pittsburgh School of Medicine fulgte 113 menn og kvinner i full jobb. De 113 opplyste hvor mange timer de jobbet, hvilken grad av ansvar de påtok seg i hjemmet og hvilke oppgaver de hadde hjemme. I tillegg fikk de målt blodtrykket jevnlig.

Resultatet viste at mengden arbeid i hjemmet ikke var en avgjørende stressfaktor - det var derimot ansvarsfølelsen.

LES OGSÅ:
Jobbstress for kvinner
Stress ødelegger vårt sexliv

Farligere enn å være tjukk

«Husmoroppgavene» verst
Det viste seg nemlig at det er ansvarsfølelsen for å få noe gjort som gjør den enkelte stresset og som igjen fører til at blodtrykk går opp.

Men ikke alle husarbeidsoppgaver er like stressende.

Det verste for blodtrykket er vasking, rydding, matlaging og innkjøp av varer.

Deretter følger vedlikehold og reparasjoner av bilen, å betale regninger og å holde husholdsbudsjettet.

Foreldrestress?
Noe overraskende - og muligens til mange foreldres protester - så er det å være nettopp forelder ikke en avgjørende faktor for økt blodtrykk.

En annet mer kuriøst funn er at det er kvinner som tar seg av husdyrenes behov, men det er menn som føler ansvaret og stresset ved å eie Fido og Pus.

Farlig
Farene ved høyt blodtrykk er flere, der hjerteinfarkt og slag er de farligste. Det ender i mange av tilfellene med dødsfall.

Enkelte forskere har tidligere sagt at husarbeid kan være bra for hjertet fordi man da er i aktivitet, men forskerne ved Pittsburgh mener det ensformige og repeterende ved husarbeid er stressende og kan forsterke eventuelle blodtrykksproblemer.

Andre studier, som har sett på sammenhengen mellom husarbeid og det å føde for tidlige, antyder også at det kjedelige og repeterende ved slike oppgaver er årsaken til fortidlige fødsler..

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag