RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lei av teoretiske studier?

Da kan du heller gå for yrkesrettet utdanning og komme deg raskere dit du vil!

(YEYE:)Er du en av dem som vil raskt ut i arbeidslivet, men som likevel synes det er greit med en utdannelse i bunn? Da kan kvalifisert yrkesutdannelse være noe for deg. Yeye har snakket med Jens Bredberg som studerer ved KY-akademiet i Göteborg.

Ikke bli sittende fast på skolebenken
Etter fullført andre semester er han på vei til Brussel for å praktisere som assisterende manager ved det kjente konferansehotellet Crowne Plaza. Jens som har jobbet mange år i restaurant og hotell-bransjen bestemte seg for å fylle på med både teoretisk og praktisk kunnskap da han kom over utdanningstilbudet på internett.

–Jeg visste at jeg ville utdanne meg innenfor dette området og med tanke på at KY er veldig yrkesrettet og at utdanningen består av en tredjedels praksis synes jeg det var perfekt, sier Jens.

Les også
- Avskaff eksamen
- Fjern halve sommerferien
Studenter velger fritid fremfor karriere

Alternativ til universitetsstudier
-Tror du dette er et godt alternativ til de som ikke orker universitetsstudier?

-Det tror jeg virkelig. De fleste tilbudene her går over kun to år, og siden en stor del består av praksis gjør det at man ikke rekker å bli lei av skolebenken. At praksisen er i utlandet er heller ingen bakdel.Opptakene til denne type utdannelse skiller seg også fra universitets og høgskole-opptak, her går det mer på arbeidserfaring og personlighet fremfor karakterutskrift. Du blir innkalt til et intervju hvor de vurderer om du egner deg for studiet eller ikke, sier Jens.

Veldig lærerikt
-Synes du at dine forventninger er innfridd så langt?

-Jeg så frem til å få en bred teoretisk kunnskap om hvordan det fungerer å drive et hotell og alt det innebærer. Etter ett år på skolen har jeg lært meg enormt mye, og jeg håper at jeg kan bruke denne kunnskapen i praksis når jeg nå skal reise til Brussel i et halvt år. På hotellet har jeg fått varierte arbeidsoppgaver, det skal bli bra å få et innblikk i hvordan man driver et hotell, med alt fra det økonomiske til renholdsarbeidet. Så ja, mine forventninger er absolutt innfridd, smiler Jens.

En stor fordel å få sjekket ut ting i praksis
-Hvor viktig tror du det er med praksis i en sånn type utdannelse?

-Jeg synes det er veldig viktig at man får muligheten til å se hvordan alt fungerer i praksis. Det er en ting å sitte og høre på forelesninger, men det kan være noe helt annet å virkeliggjøre det du har lært i arbeidslivet. KY-akademiet markedsfører seg selv med at ni av ti som ønsker det får jobb etter endt skolegang og dette tror jeg er mye på grunn av praksisen, har du først fått inn en fot på arbeidsmarkedet er mye gjort. Det er også en stor fordel at du får muligheten til å danne deg et kontaktnettverk under studietiden, sier Jens.

Les bare det du vil
-Hva er det beste med en sånn type utdannelse?

-Jeg synes det beste med KY er at det nettopp er så yrkesrettet, man leser de emnene som er relevante for bransjen og ikke en masse ”unødige” kurser. KY-utdannelsene skapes i samspill med behovet på markedet, noe som øker dine sjanser for jobb når du er ferdig.

Kan det måle seg med høyere utdanning?
Hvis det står mellom to kandidater og det som skiller de er at den ene har høyere utdanning og den andre har utdannelse fra KY, vil jeg per i dag tro at førstnevnte vil gå foran. Men i framtiden kan det hende det vil veie likt, KY vokser seg større og etter hvert blir det nok mer kjent også i utlandet, sier Jens.

Linker til noen yrkesrettede skoler i Norge:

http://www.idefagskolen.no
http://www.imentefagskole.no
http://www.ecademy.no

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere