RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lei ut boligen i ferien

Ditt hjem - andres feriebolig
Ditt hjem - andres feriebolig Foto: Julie Frame (Thinkstockphotos)
Sist oppdatert:
Hvorfor ikke leie ut ditt eget hjem mens dere selv er på ferie? Pengene kan dere jo bruke på å bo billig i andre private hjem.

Det finnes i dag en rekke muligheter for deg som vil tjene litt penger på boligen, i stedet for å la den stå tom i ferien. Du kan selvsagt forsøke å finne leietakere selv gjennom rubrikkannonsering og lignende, men det finnes også veletablerte tjenester som gjør det enklere og sikrere.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett

Lei en sofa eller ett slott i ferien

Ett nettsted som har hatt stor suksess på dette markedet, og som siden oppstarten i 2007 har blitt én av verdens ledende sosiale markedsplasser for leie og utleie av overnattingsalternativer, er Airbnb.

– Du kan leie ut hva du vil – en sofa, et rom, en leilighet, båt, hytte eller et slott, forteller Ole Ruch, som er nordisk leder på det nye København-kontoret til Airbnb,

Selskapet kan i dag tilby over 100 000 overnattingsmuligheter i mer enn 19 000 byer rundt om i verden. Som vert kan du velge å avslå en bestilling om du ikke føler deg trygg, og på nettstedet kan du lese brukernes tilbakemeldinger om vertene og stedene.

Foreløpig har Airbnb mest fokus på storbyer.

– Da Reiser & ferie søkte på Lofoten fikk vi opp overnattingsalternativer i Finland – det er kanskje litt langt unna?

– Ja, vi har jobbet mest med byene, der etterspørselen er størst, men vi har som mål å bli bedre på utkantstrøk, og jobber nå med å forbedre dette, sier Ruch.

Feriebolig med servicegebyr

Det er gratis å stå oppført i registeret til Airbnb, men nettstedet tar tre prosent for hver gjennomførte booking som provisjon. I tillegg tar de et servicegebyr på mellom seks og tolv prosent av hvert bookingbeløp fra gjestene.

Provisjonen hos Airbnb er uansett vesentlig mindre enn hos andre kjente, store utleiefirmaer i Norge, der formidlerens andel kan være opptil 40 prosent av utleiepris. Det tar for eksempel Novasol, som er den største videreformidleren av ferieboliger i Norge og Europa. Selskapet har mer enn 30 000 ferieboliger, hvorav rundt 2000 norske, i porteføljen.

– Vår provisjon er høyere fordi det ligger mye mer i den pakken vi kan tilby, sier Espen Hjulstad, som er leder for Novasol i Norge.

Han forteller at det for eksempel kommer en representant for selskapet for å kvalitetssjekke hytta eller feriehuset, og for å hjelpe til med å ta bilder og presentere stedet. Novasol har også en huseierservice som kan bistå ved behov. Utleiere får dessuten 25 prosent rabatt på leie av ferieboliger rundt i Europa.

– Inkludert i provisjonen er også et stort markedsføringsapparat, med internettsider, kampanjer og distribusjon av 350 000 kataloger i 27 land. 75 prosent av alle som leier norske ferieboliger kommer fra Tyskland, og der er kataloger og reisebyrå fortsatt de desidert viktigste kanalene for utleie, understreker Hjulstad.

 

4 formidlere av ferieboliger

Novasol

Novasol har 30 000 feriehus i 26 land i Europa. Norsk team, internasjonal eksponering. Tar cirka 40 prosent av utleieprisen i provisjon, men tilbyr gode ekstratjenester og rabatter. Hovedsakelig ukesleie.

Airbnb

Airbnb er en online-tjeneste etablert i USA i 2007. Drøyt 100 000 overnattingsmuligheter i mer enn 19 000 byer. Lav provisjon og rask vekst. Hovedsakelig urbane tilbud.

Norgesbooking

Norgesbooking leier ut hytter i Norge, hovedsakelig for det norske markedet. Tar 30–35 prosent provisjon av utleie.

Finn

Du kan legge ut bolig, utleierom eller hytta på Finn, men når da nesten utelukkende det norske markedet. 400 kr for 60 dager og 700 kr for 120 dager.

Dessuten finnes disse leiemulighetene

> HomeAway

> Quickhome

> Flipkey

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere