*Nettavisen* Nyheter.

Leiemarkedet blakker studenter

DÅRLIG ØKONOMI: Når mange studenter må bruke store deler av studielånet på husleie blir de tvunget ut av lesesalene og inn i deltidsjobber for å greie seg økonomisk. Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Studenter tvinges ut av lesesalen for å finansiere et økende leiemarked. Derfor setter de krav til regjeringens krisepakke 26.januar.

(BIIPMAG): Studentene krever at regjeringen bygger flere studentboliger på grunn av et stadig tøffere leiemarked.

Økning på 5,7 prosent
Tirsdag 20.januar la Statistisk Sentralbyrå fram tallene for sin leiemarkedsundersøkelse for 4.kvartal 2008 som viser en stadig økning av husleien.

På landsbasis har husleien steget 5,7 prosent i løpet av det siste året.

Les hele undersøkelsen her.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Den nye undersøkelsen viser også en kraftig økning for 1-romsboliger. Økningen fra var på 9,6 prosent i forhold til året før med en snittleie på 4291 kroner.

Studenter sliter
Med slike kraftige økninger på leiemarkedet er det mange studenter som sliter økonomisk. For mange med liten økonomisk inntekt blir store deler av studielånet slukt av husleien.

Det blir slik trangere og trangere økonomisk å være student i Norge. Mange tvinges derfor til å nedprioritere studiene og begynne i deltidsjobb:

- Når leiekostnadene sluker stadig mer av den spinkle studiestøtten tvinges studentene ut av lesesalene og inn i deltidsjobbene. Vi tar ikke opp studielån for å betale husleie, vi ønsker å bruke det på studiene. Det blir det stadig mindre rom for, forteller lederen i Studentenes Landsforbund, Øistein Svelle, og lederen i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert ifølge en pressemelding.

Les også:
Selger alkohol til mindreårige
- Nei betyr alltid nei
Lag din egen rap

Flere studentboliger
Studentenes krav til regjeringens krisepakke, som legges fram 26.januar, er klart:

Regjeringen må satse på bygging av flere studentboliger for å lette studentenes trange økonomiske situasjon med dagens leiemarked.

Svelle og Reymert påpeker at flere tusen studenter stod i boligkø i høst samtidig som utleieprisene skjøt i været. Regjeringen har kostnadsjustert studiestøttene med 2,5 prosent i 2008, noe som er langt lavere enn husleieøkningen på 5,7 prosent.

Derfor er det et enormt behov for flere billige studentboliger og studentene setter sin lit til at politikerne gjør noe med problemet.

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.