*Nettavisen* Nyheter.

Leieprisen spretter i været

hybel leie utleie leilighet boligutleie bolig bakgård Foto: Stig Martin Solberg, Nettavisen.

Når det går trått med boligsalget, skinner det på utleierne.

01.02.08 16:16

Mens boligprisene har steget 0,3 prosent siden januar i fjor, har leieprisene steget hele 9 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg leser at det er de verste boligtallene på fem år. Men det er ikke så ille i utleiemarkedet, skjønner du. Prisen hos oss har økt med 9 prosent fra januar i fjor til januar i år. Det er morsomt å se at leiemarkedet kommer positivt ut når de sliter litt på salg, sier partner Tor Arne Foss i Utleiemegleren, til NA24.

Merker pågang
Utleiemegleren disponerer rundt 5000 boliger i Oslo og Akershus og er dermed den største på privat utleie. Foss har dermed god oversikt over leiemarkedet, og han kan fortelle at det ikke bare er prisen som har hoppet opp.

Også antall nye leiekontrakter har økt med 11,6 prosent på den samme tiden for Foss.

- Årsakene til det er flere. Det er åpenbart at renteøkningene har begynt å virke. Vi ser at finansieringskostnadene ved kjøp av bolig har doblet seg på to år og at det gjør at flere må ut på leiemarkedet, fordi det blir for dyrt å kjøpe. Da blir det slik at utleieprisene øker. Folk skal ha et sted å bo uansett, sier Foss.

Men ingen masseflukt
Det er 4000 flere boliger til salgs via Finn.no nå sammenlignet med samme tid i fjor. Og det ryktes at folk som ikke får solgt leilighetene sine til den prisen de vil ha, heller velger å leie ut, når de først sitter i klisteret og allerede har kjøpt seg et nytt sted å bo. Men Foss merker ikke noe rush.

- Det er helt sikkert flere som velger å ikke selge nå og heller leier ut, men boligmarkedet er ikke helsvart innenfor salg. Selv om salgsprisene ikke øker like mye som før, er prisene fortsatt høye, og det er ingen masseflukt til leiemarkedet. Men vi merker en viss økning i pågangen, sier Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag