Leier ut leiligheter for 1000 kroner natta - nå vil Oslo kommune overta de lukrative bygårdene

VIL KJØPE BILLIG: Sven Bruns gate 1, 3 og 7 ved Holbergs plass i Oslo er noen av leiegårdene som byrådet i Oslo ønsker å ta på kommunal forkjøpsrett. Innstillingen ble vedtatt i Oslo bystyre onsdag.

VIL KJØPE BILLIG: Sven Bruns gate 1, 3 og 7 ved Holbergs plass i Oslo er noen av leiegårdene som byrådet i Oslo ønsker å ta på kommunal forkjøpsrett. Innstillingen ble vedtatt i Oslo bystyre onsdag. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Fredensborg AS mener Oslo kommune vil straffe selskapet gjennom billig kjøp av bygårder.

27.03.19 21:15

OSLO (Nettavisen) Leiegårdskrigen fikk en ny omdreining i Oslo bystyre onsdag kveld. Byrådet ville bruke loven om kommunal forkjøpsrett til å sikre seg fem leiegårder sentralt plassert i bydel Frogner i Oslo, leiegårder som i dag tilhører eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen og hans selskaper.

Under behandlingen fikk finanskomiteens innstilling flertall. Ap, SV og MDG fikk med seg Høyre, Frp og Venstre i ønsket om å ta Sven Bruns gate 1, 3 og 7 og Observatoriegata 13 og 15 på kommunal forkjøpsrett på vegne av kommunen selv.

Saken er oppdatert etter vedtak i Oslo bystyre.

Byrådet håper å kunne overta leiegårdene til prisen de var verdsatt for i 2014 - rundt 260 millioner kroner. Muligheten kommer fordi Ivar Tollefsen brøt meldeplikten. Siden den gang har boligprisene i Oslo i snitt steget 50 prosent. Lykkes Oslo kommune, får de bygårdene på billigsalg.

- Stor prisstigning i dette markedet

- Hadde disse bygårdene vært lagt ut på salg i dag, ville jeg tenkt at 260 millioner kroner er for billig. Det har vært en relativt stor prisstigning i dette markedet fra 2014 til i dag. Kanskje ville det vært mulig å få 120 til 130 millioner kroner mer, sier eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren til Nettavisen.

Han kjenner markedet for bygårder i Oslo godt og forteller at Privatmegleren håndterer 8-10 slike bygårdssalg årlig i hovedstaden. Nylig gikk det en bygård i Erling Skjalgssons gate med 16 leiligheter for 82,5 millioner kroner og en i Odins gate 4 med åtte leiligheter for 54,5 millioner kroner.

Langtind bemerker samtidig at han ikke kjenner til noen tilfeller så langt der kommunen har vært på banen for å benytte forkjøpsretten på egne vegne.

Leiegårdene i innstillingen til Oslo bystyre. Foto: (Nettavisen)

Bygårdene som nå er i spill brukes som leilighetshotell i dag. For 949 kroner natten kan du for eksempel leie en fullt innredet leilighet med kjøkken og to soverom i Observatoriegata, like ved Sollis plass. Det er det finskeide selskapet Forenom som driver virksomheten.

Klart flertall

I finanskomiteen - og onsdag i bystyret - utgjorde byrådspartiene Ap, MDG og SV flertallet som mente det er alvorlig at meldeplikten ikke ble overholdt og at det er positivt om kommunens bruker forkjøpsretten for å dekke kommunale boligbehov. Også mindretallet, medlemmene fra Høyre, Frp og Venstre, støttet bruken av forkjøpsrett i dette tilfellet, selv om de uttrykte bekymring for høy konsentrasjon av kommunale boliger i ett område. Rødt hadde egne forslag, men var enige i sak.

- Det kan være klokt å legge opp til delvis salg av leilighetene for å finansiere kjøp av leiligheter andre steder i bydelen, het det i mindretallets anmerkning, en beskjed Fremskrittspartiets Petter N. Myhre gjentok i bystyret:

- Oslo kommune er nødt til å ha noen boliger for å tilby til svakere stilte grupper, men det er ikke en kommunal oppgave å eie flest mulig boliger. Det er ønskelig at flest mulig eier sine boliger selv. Det er en grunn til at Obos er restriktive til utleie av borettslagsboliger. Frp vil med et lite forbehold støtte disse oppkjøpene, på betingelse av at boligene i størst mulig grad blir solgt videre til stiftende borettslag eller sameier, sa han.

Her kan du følge Oslo bystyre direkte på web-tv.

Fram til klokka 22 er det behandling av saker i bystyrets møte.

Selskapet Forenom driver i dag leilighetshotell i bygårdene i Observatoriegata og Sven Bruns gate, leiegårdene Ivar Tollefsen og hans selskaper kjøpte i 2014. Slik markedsfører Forenom leilighetene på sin nettside. Foto: Faksimile

Fornøyd byrådsleder

- Jeg er glad for at byrådspartiene i dag får flertall for å kjøpe tilbake leiegårder fra Ivar Tollefsen og selskapet Fredensborg. Tollefsen har blitt milliardær på eiendom, blant annet ved å unnlate å melde kjøp av en rekke leiegårder som kommunen eller leietakere har forkjøpsrett på. Et boligmarked med stadig mindre politisk kontroll har vært veldig gunstig for dem som har vært innenfor og fått med seg verdiøkningen, og tilsvarende ugunstig for dem som har stått utenfor, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på sin Facebook-side onsdag.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sikrer onsdag flertall for kommunal forkjøpsrett av fem av eiendomsinvestor Ivar Tollefsens bygårder sentralt i bydel Frogner. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Fredensborg: - Utilsiktet fordel

Konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg AS har ikke svart på Nettavisens henvendelse onsdag, men kommenterte innstillingen slik tidligere denne måneden:

- At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel, eller straffe gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha.

Gikk kommunen hus forbi

Det var i 2014 Fredensborg Eiendomsselskap var på banen og sikret seg aksjene i eiendomsselskapene Sven Bruns gate 1, 3 og 7 samt Observatoriegata 13 og 15. Det skjedde uten at kommunen ble varslet, og dermed brøt man meldeplikten. Det var Dagens Næringsliv som i fjor avslørte at en rekke slike transaksjoner har skjedd utenfor kommunens radar. Leiegårdsloven krever at kommunen og beboere får beskjed. Det skal sikre at leieboere skal kunne bli eiere av egen bolig eller at kommunen tar leiegårdene på forkjøp på egne vegne. Leiegårdene skiftet eier i det stille idet aksjene i eiendomsselskapene ble overdratt fra Oslo Apartments AS (senere kjøpt opp og fusjonert med Forenom) til Fredensborg Eiendomsselskap AS. I dag er det Forenom som driver utleievirksomhet i disse leiegårdene.

Forenom tilbyr mer enn 6500 betjente leiligheter og leilighetshoteller og enkeltrom i alle de store skandinaviske byene og innlosjerer ifølge egne tall over 100.000 gjester hvert år.

I 2014 ble kjøpsverdien for leiegården Observatoriegata 13 og 15 satt til 138 millioner kroner. Nå har Oslo bystyre vedtatt å bruke leiegårdsloven til å sikre seg denne eiendommen og en tilsvarende i Sven Bruns gate til 2014-pris. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Selskapet Forenom driver i dag utleievirksomhet i Ivar Tollefsens leiegårder i Sven Bruns gate og Observatoriegata, leiegårdene Oslo kommune kan ta på kommunalt forkjøp. Forenom, som ble startet i Finland i 2000, tilbyr mer enn 6500 betjente leiligheter og leilighetshoteller og enkeltrom i alle de store skandinaviske byene og innlosjerer ifølge egne tall over 100.000 gjester hvert år. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

KART: De aktuelle leiegårdene ligger i gåavstand til Slottsparken ved henholdsvis Ruseløkka og Holbergs plass. Klikk på ikoner på kartet for mer informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.