Den private militære gruppen Wagner har siden starten av krigen i Ukraina vært mye omtalt, ofte på grunn av deres brutale metoder eller utradisjonelle rekruttering av soldater.

Nå spres en brutal video av den russiske gruppen som henretter en av deres egne soldater med en slegge på sosiale medier. Mannen i videoen heter Jevgenij Nuzjin og skal ha blitt tatt til fange av ukrainske styrker. Nuzjin var del av en fangeutveksling som tok sted i løpet av helgen.

Hendelsen er omtalt av blant annet nyhetsbyrået Reuters.

– Vi så vel gjerne på Russland som en europeisk kulturnasjon, men det vi ser her er barbari som tilhører mørkeste middelalder, sier Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høyskole til Nettavisen.

Overga seg

Nuzjin skal ha blitt tatt til fange av ukrainerne, og gitt et intervju til ukrainske medier hvor han hevdet at han ville kjempe for den ukrainske siden.

En ukrainsk aktivist skriver på Twitter at Nuzjin var dømt for drap i Russland og ble rekruttert fra russisk fengsel for å slåss i Ukraina.

– Denne videoen viser bare at Russland har blitt til et naziregime og at de har fått dere egen SS-styrke, skriver rådgiveren til Ukrainas innenriksminister, Anton Gerasjenko på Twitter.

Les også

Dette er ikke tilfeldig: Flyvertene ser etter noe helt spesielt når de møter deg i døra

Hågen Karlsen mener Wagner-gruppen gjør slike ting for å avskrekke.

– Det er for å avskrekke folk fra å overgi seg. Wagner-sjefen Prigozjin har vært klar på at straffen er hard. De gjorde lignende ting i Syria, og det er jo for å skremme alle som kommer i kontakt med Wagner-gruppen, sier Hågen Karlsen som sikter til en video av Wagner-gruppen som dreper en syrisk soldat med slegge før de lemlester han og tenner fyr på soldaten.

– Fungerer dette slik de ønsker?

– Det er svært vanskelig å si, men de kriminelle Wagnergruppen har rekruttert er vant til harde kår i russiske fengsler. For ukrainske styrker har det lite å si. De har sett verre og kjemper for landet sitt og overlevelse, sier han.

Underliggende problem

Hågen Karlsen beskriver det hele som et underliggende problem i Russland.

– Det er en litt kulturell sak rundt hvordan russiske soldater og leiesoldater opererer. De bruker brutal vold og det er ingen juridiske, politiske eller moralske begrensninger. Jeg tviler på at slike hendelser etterforskes. Jeg kan ikke huske et eneste tilfelle hvor en russisk soldat har blitt dømt for maktmisbruk eller vold mot krigsfanger, sier han.

Hågen Karlsen forteller at tilfeller som Nuzjins ofte blir verre hvis de anser ham som en forræder, istedenfor en fiende. I tillegg skjer slike hendelser uten at en dom foreligger, og iverksettes lokalt.

– Hvis du i stor grad rekrutterer kriminelle burde det ikke være en overraskelse at det blir flere krigsforbrytelser, voldtekter og plyndringer, sier Hågen Karlsen, som sikter til at Wagner-gruppen rekrutterer fanger fra russiske fengsler til krigen i Ukraina.

Jevgenij Viktorovitsj Prigozjin styrer Wagner-gruppen – en privat militær gruppe som er satt inn i krigen i Ukraina. Gruppen er anklaget for krigsforbrytelser i Afrika.