*Nettavisen* Nyheter.

Lekende dikt

Velkjente tegneseriefigurer er gjennomgangsmotiv i diktsamlingen Is- og Donald-svingane. Arnt Birkeland formulerer originalt artige kommentarer om seriene og barndommens leseopplevelser.

17.02.05 18:00

Forfatteren Arnt Birkedal er født i 1959, og denne mimrende diktboken passer nok aller best for de som selv var ung omtrent samtidig med forfatteren eller er spesielt interessert i tegneserier. Seriefigurers popularitet endres, og det er særlig eldre figurer som Tarzan, Dick Djerv og Hakke Hakkespett Birkedal skriver om. Flesteparten av de 58 diktene i boken har en eller annen tegneseriereferanse.

Bislag og landturar.
Gelé og fromasj.
Sunda og peanøttsmør.
Badminton og krokket.
Hakke Hakkespett
Og Snurre.
Skuggebilete og plystre-quiz.

Birkedal beskriver både konkrete minner om bestemte serier og bruker tegneseriene som mer generelle symboler på stemninger eller opplevelser i barndommen. Selv om det allerede finnes en del dikt og sangtekster om velkjente seriefigurer som Fantomet og Supermann, er det sjelden tegneseriene får en såpass bred behandling i lyrikkform. Is- og Donald-svingane er et originalt og artig blikk på hvordan tegneserier kan prege forestillingsverdenen vår og serienes spesielle tiltrekningskraft og leseopplevelser. I diktet "Superklubben" skildrer Birkedal hvordan guttunger lever seg inn i superheltuniverset. Han analyserer vår fremste julehefteklassiker i diktet "Knoll og Tott". I andre dikt tar han for seg serieskaperne og serienes form.

Dei smale rutene
der teiknaren,
han store, og
fargeleggaren hans
duppar og
skjerpar seg.

Diktene har en fri form uten enderim eller andre faste mønstre. Setninger brytes gjerne brått opp i flere linjer og strofeinndelingen er ofte også uventet. Det gir fremstillingen et hektisk og hoppende preg og en fritt assosierende rytme. Denne rutsjebanefølelsen er spesielt tydelig i åpningen av hver av bokens fem deler, hvor det første diktet bukter seg nedover siden.

Skipper'n,
far hans,
Bulle, Tjoms – og
ein losliten, herja
Barte-Sam. Alle fem
Har sett betre dagar.
Dei plirer, peikar

Teknisk info:

Klikk på bildet for å forstørre.

Diktsamling
Tittel:
Is- og Donald-svingane
Av: Arnt Birkedal
Utgivelsesdato: 2004
Forlag: Det Norske Samlaget
Utgivelsesland: Norge
Språk: Norsk (nynorsk)
Antall sider: 110
Bredde/høyde: 210 x 135 mm.
Mest egnet for: Lesere fra 10 år
Utsalgspris: 188
ISBN: 82-521-6181-2

Andre saker fra Tegneserier.no

Få mammut-godbiter for serielesere

Det er ikke mange tegneserier å finne på årets store Mammutsalg, faktisk fant vi bare to utgivelser. Tilgjengjeld var det to utgivelser som de fleste bør skaffe seg.

Kommunisten Supermann

Visste du at Supermann egentlig var kommunist og tok over Sovjet? Det er ideen bak fortellingen Rød. Super. Les vår anmeldelse her.

Landets viktigste tegneserieblad

HTML EMBED

Les vår anmeldelse av den siste utgaven av heftet Forresten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.