Gå til sidens hovedinnhold

Lekespader lagde rørtrøbbel for 210.000 kroner

Ringerike kommune måtte bestille gravemaskin for å tømme rørene ved Ullerål barnehage for lekespader, biler og stein i sommer.

Tette rør sørget for store vannlekkasjer i underetasjen på Ullerål kirke i juli, skriver Ringerikes Blad.

Ringerike Septikservice brukte videokameraer for å konstatere hvor proppen satt, men lyktes ikke å suge ut uhumskhetene. Det måtte sterkere maskiner til.

- Vi måtte bestille gravemaskin, sier Olav Simon i Ringerike kommune, som bistår kirkevergen med vedlikeholds- og vaktmesterarbeid.

Ti lekespader i sprekken
I bendet på røret satt store steiner, grus, en lang pinne og ei rot, en lekebil og ti plastspader fra barnehagens sandkasse.

- Dette er noe vi absolutt ikke kan skylde på barnehagebarna for, sier Olav Simon.

Han mener dette er noe kommunen selv må ta på egen kappe.

- Vi burde sikret området ved avløpsrøret ned i bakken og fra taket mye bedre, sier han.


- Da hadde vi antakelig unngått dette.

Kostet dyrt
Unnlatelsen har nemlig kostet de kommunale myndighetene dyrt.

Regningen kom på 210.000 kroner, og enda kan det påløpe flere utgifter før alle skadene etter de forholdsvis store vannlekkasjene i de gamle lokalene i Ullerålkirken er utbedret.

- Heldigvis dekker forsikringssummen det meste, men vi må likevel ut med en egenandel på 50.000 kroner, sier kirkeverge Kjetil Gjærde, som denne uken orienterte Ringerike felleskirkelige råd om saken.

Utrolig, men sant
Det er egentlig helt utrolig hvordan ti lekespader, kvist og kvas og rullesteiner har havnet ned i røret.

- Dette har antakelig skjedd i en tidsramme på mellom fem og ti år, tror Simon.

Det er nemlig ikke slik at noen utspekulerte barnehagebarn har sittet og tredd en lekebil og spade på spade ned i sprekken i tankeløs lek. Det har skjedd over lang tid, og spadene har fått vasket seg rene i årenes løp. Men Simon mistenker at det også har vært noen ungdommelige ugagnskråker på ferde.


- Vi opplever fra tid til annen at ungdom klatrer opp på taket her. Trolig har de moret seg med å kaste rullestener, pinner og grus ned i røret, sier Simon, og det har satt seg skikkelig fast i bendet på rørene videre.

Da de store regnskyllene kom i juli, flommet vannet inn i kjelleren der menighetsrådet og prestene har sine kontorer.

- Vi har måtte skjære av veggbekledningen et stykke opp på veggen og legge nytt gulv, sier Simon, som nå håper at sprekkene er tettet godt nok for å unngå nye propper i systemet.

Les flere saker i Ringerikes Blad

Kommentarer til denne saken