Nettavisen skrev tirsdag om Digermulen skole i Lofoten som aldri gir barna lekser med hjem og fortalte om gode erfaringer med dette. Bakgrunnen for artikkelen var at AUF og Rød ungdom vil ha leksefrie norske skoler.
- Vi mener at lekser ikke har den læringseffekten man ønsker. Det beste for skolen er å satse på mange lærere og tilpasset undervisning og lage en best mulig skole i den tida elevene er på skolen, sa leder i Rød Ungdom, Seher Aydar, som tirsdag var gjesteredaktør i Nettavisen.
- Ungdom som har foreldre med lav utdanning får ofte ikke den hjelpen de trenger hjemme, og taper dermed på å måtte gjøre skolearbeid utenfor skolen. Dette gjør at karakterer går i arv. Hvis foreldrene dine har høy utdanning er det tre ganger så stor sjanse for at du selv kommer til å gjøre det bra på skolen. Rødt vil at god undervisning, ikke hvilke foreldre du har skal avgjøre hvor godt du lærer på skolen, sier hun.
«Kunne ikke falle meg inn»
I kommentarfeltet under tok Kjetil Prestesæter til orde for lekser.
«Leksefri passer bra for de foreldre som synes det er greit å overlate ansvaret for barnas oppvekst til skolen. Det kunne ikke falle meg inn» skrev han og fortsatte.
«Å sitte sammen med datteren min en time om ettermiddagen, og dele opplevelsene hun har hatt på skolen, er en stor glede. Å være med henne når hun utfordres av leksene, høre hennes egne betraktninger og bidra med mine er et rikt samvær.»
Prestesæter forteller til Nettavisen at han er selvstendig næringsdrivende og har lagt opp livet slik at han er hjemme når datteren kommer hjem fra skolen klokken 13.
- Hun kunne gått til SFO etter skolen, men det ville vært helt meningsløst for meg å la henne gå dit istedenfor at vi kan være sammen. Datteren min er det jeg satser på, og legger opp arbeidslivet etter.
Bro mellom hjem og skole
Prestesæter forteller at lekser blir en del av samværet mellom ham og datteren.
- Hun går i andre klasse så volumet på leksene er ikke så stort, men vi gjør leksene til noe mer. Vi bruker Google og finner bilder og tekster. Hun lærer seg å bruke pc'en og setter opp dokumenter. Vi gjør leksene til noe gøy, sier Prestesæter. Han presiserer at lek med pc og internett også kan gjøres utenom leksearbeidet, men at det for ham og datteren er viktig at denne aktiviteten knyttes til lekser.
- For henne er skolen en stor del av hverdagen, mens jeg driver med mine ting som hun ikke kjenner til. Våre liv knyttes sammen når vi deler arbeidet med skoleoppgaver.
Etter leksene gjør far og datter andre aktiviteter som svømming og ridning. Etter dette har venninnene kommet hjem fra skolen og datteren får tid til å leke med vennene sine.
Ikke alle var enige med Prestesæter i diskusjonen under artikkelen. «Virkeligheten i de fleste hjem tror ikke jeg er slik du beskriver, ikke fordi vi ikke ønsker å engasjere oss, men fordi alle er slitne etter jobb og skole» skrev en.
- Jeg har lagt opp livet mitt for å romme min datter. Det er viktig for meg, men ikke alle gjør slike valg og der ligger vel noe av ulikheten, sier Prestesæter.